Най-четени статии:

от нета

Скандалът се разраства, нанесоха нов тежък удар на наша звезда в плуването

Скандалът се разраства, нанесоха нов тежък удар на наша звезда в плуването
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    06.10.2024
  • Share:

Българската звезда на плуването Цанко Цанков получи нов тежък удар, след като признатият му преди няколко дни рекорд за най-дълго непрекъснато и неасистирано плуване по река Дунав беше анулиран.

На 4 октомври стана ясно, че Асоциация за световни рекорди (OWR) е издала на Цанков сертификат за автентичност и ратифицира рекорда му от 19 септември за 120 км непрекъснато плуване във водите на Дунав. В документа се казва, че постижението на българина е по правилата в открити води - със стандартен текстилен бански до колената, очила и плувна шапка.

Сега обаче OWR разпространи официално съобщение, с което анулира рекорда на Цанко Цанков

 

 

 

„След детайлно преразглеждане на нови доказателства относно рекорда и консултация с международните органи, взехме решение да анулираме този световен рекорд. Нашата ангажираност към запазването на прозрачността и интегритета на процеса за верификация е от първостепенно значение. Ние подхождаме към тези въпроси много сериозно, за да поддържаме най-високите стандарти“, пише в съобщението.

Както е известно, на 6 септември Цанков преплува 108,6 км във водите на Дунав. Той предполагаше, че това е рекорд, но се оказа, че през 2021 г. румънецът Богдан Зурбагиу е изминал 115,8 км. Освен това Международната асоциация за плуване в открити води (WOWSA) обвини българина и неговия екип в манипулирани и непълни данни, а след това отказа да ратифицира каквито и да е било негови рекорди. На 19 септември Цанко Цанков направи ново плуване във водите на река Дунав, но този път с дължина от 120 км.

 

Станете почитател на Класа