Украйна чака още Ф-16 от Нидерландия, Зеленски: Ще притиснем Русия

Украйна чака още Ф-16 от Нидерландия, Зеленски: Ще притиснем Русия
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    07.10.2024
  • Share:

Украйна ще получи през идните месеци още изтребители Ф-16 от Нидерландия. Това стана ясно от изявление на нидерландския министър на отбраната Рубен Брекелманс. Той потвърди, че страната му вече е доставила на Киев първите от обещаните 24 самолета и обеща, че останалите ще "дойдат" в близките няколко месеца.

Украйна разчита на Ф-16, за да държи по-далеч руските самолети от фронта и от градовете като Харков, които са в близост до границата и страдат силно от руските бомбардировки.

Брекелманс посети вчера Киев и Харков, където обяви съвместен план за действие с инвестиране на 400 милиона евро в производството на разузнавателни и нападателни дронове за украинската армия. Освен Нидерландия, обещание да доставят изтребители на Киев дадоха Дания, Норвегия и Белгия.

Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Анатолий Баргилевич и вицепремиерът Олга Стефанишина са във Вашингтон, за да обсъдят с американското ръководство детайли на т.нар. План за победа над Русия, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Точно два месеца, след като прати войските си в руската Курска област, Зеленски заяви, че операцията там е помогнала и продължава да помага на страната му.

"Украинците доказаха, че могат да пренесат войната в Русия и с достатъчно подкрепа от партньорите ще можем да притиснем Русия така, както трябва. Така че да почувстват, че войната няма да им донесе нищо…", каза украинският президент.

По време на операцията, започнала на 6 август, украинската армия успя да изненада руснаците и да завладее повече от 1200 квадратни километра югозападно от Курск. Впоследствие загуби част от тези територии, докато руската армия засили натиска в Донбас и окупира повече от 800 квадратни километра украинска земя.

 

Станете почитател на Класа