The Times разкри кога Киев започва нова контраофанзива, а Москва организира човешко сафари!

The Times разкри кога Киев започва нова контраофанзива, а Москва организира човешко сафари!
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    06.10.2024
  • Share:

През 2025 г. Украйна ще може да започне ново мащабно контранастъпление. Тази възможност ще се появи благодарение на новото оборудване, което предоставят западните й съюзници, както и на новосформираните бригади, чието набиране в момента е в процес. 

 

Освен това се смята, че Киев ще получи разрешение да използва американски ракети ATACMS с по-голям обсег и британски ракети Storm Shadow срещу военни цели в Русия. Това пише The Times.

Резултатите вече са налични!

Въпреки това, дори и без тях, Киев използва собствени ракети и дронове, нанасяйки удари по руски складове за боеприпаси, което вече е започнало да дава резултати.

Първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк каза, че ако в началото на годината съотношението на украинските артилерийски снаряди, изстреляни срещу руснаците, беше 1 към 8 не в полза на украинските въоръжени сили, след което до началото на октомври това съотношение спадна до три към едно, уточнява UNIAN

Освен това The Times отбелязва, че въпреки че Украйна е изправена пред проблеми с набирането на войски, западното производство на боеприпаси се разширява, а помощта, която получава Киев, е насочена към развитието на собствения сектор на отбранителната промишленост. 

Съвсем наскоро Дания обеща повече от 500 милиона долара в подкрепа на увеличеното производство на оръжия в Украйна.

Проблемите на Путин

В същото време, отбелязва The Times, режимът на руския президент Владимир Путин има много проблеми, които могат пряко да повлияят на ефективността на провеждането на военни операции от страна на окупационната армия, а самият ръководител на Кремъл не е направил достатъчно, за да направи победата очевидна, но достатъчно, за да позволи отлагане на приемането на сложни решения. 

Въпреки че руската икономика се справя много по-добре от очакваното, Путин, който сега си затваря очите за някои тревожни цифри за следващата година, няма да може да прехвърли парите от вътрешните програми за разширяване на военното производство завинаги, пише Times. 

Изданието цитира руски икономист, който оценява края на 2025 г. като „решаващата точка, в която сегашният баланс ще бъде нарушен“.

Освен това става все по-трудно да се убедят руснаците да участват доброволно във войната. В Москва, например, благодарение на вноските от кметството, новобранците получават бонус при постъпване в армията в размер на 2,3 милиона рубли и годишна заплата от 5,2 милиона рубли, което е повече от пет пъти средната работна заплата за страната. Но дори и такива суми доведоха само до краткосрочен скок в набирането на персонал, който сега бързо изчезва. 

В същото време руските генерали от няколко месеца настояват за нова мобилизация, но Путин, осъзнавайки колко непопулярна и разрушителна би била подобна мярка, все още се колебае. 

Отношенията на Москва със съюзници като Китай, Северна Корея и Иран, които очакват да получат плащане за всяка помощ, която предоставят, също не са плюс, което допълнително изтощава хазната на Москва.

„През следващата година Путин почти сигурно ще успее да балансира всички тези натиск. Но той ще заложи, че може да наложи някакъв вид мир при свои условия, преди напрежението в собствената му система да стане твърде голямо“, заключават експертите от The Times.

ISW: Путин не възнамерява да намалява интензивността на военните действия в Украйна

Руското военно командване не желае да приеме намаляване на интензивността на военните действия в Украйна и за тази цел увеличи усилията за мобилизиране на войници срещу пари.

Руското правителство планира да отдели 90 милиарда рубли (948 милиона долара) еднократни плащания за сключване на военен договор с руското министерство на отбраната между 2025 и 2027 г. Това гласи доклад на Американския институт за изследване на войната (ISW), цитиран от UNIAN.

„Това предполага, че Кремъл планира да продължи да разчита на продължаващите усилия за криптомобилизация, за да отговори на нуждите от работна ръка за своята война в Украйна, докато системата за криптомобилизация работи“, пишат анализаторите.

Както отбелязва ISW, сега Русия предлага еднократни плащания от 400 000 рубли (4200 долара) за подписване на военен договор и това предполага, че Кремъл възнамерява да наеме 225 хиляди нови войници по договор между 2025 г. и 2027 г., при запазване на сегашните ставки.

Въпреки това, посочват анализаторите, има ограничения за това колко новобранци може да генерира тази руска кампания за мобилизация на крипто и е малко вероятно увеличаването на финансовите стимули да се справи значително с тези ограничения.

Путин остава ангажиран с текуща кампания за криптомобилизация, за да избегне обявяването на друго широко непопулярно частично призовване на резервисти, отбелязва ISW:

„Путин и руските военни командири изглежда не желаят да приемат намаляване на интензивността на руските бойни операции в Украйна, тъй като гледат на запазването на инициативата в целия театър като на стратегически императив.“

Война в Украйна: Положението на фронта!

Според анализаторите на DeepState руските военни са напреднали в Източна Украйна - в Торецк, както и в Максимиляновка, Цукурино, близо до Мясожаровка и Песчани.

Както каза военният експерт Александър Мусиенко, Украйна трябва да разчита на факта, че руската армия все още може да има тактически успехи преди зимата. 

Той прогнозира, че руснаците ще посветят всичките си сили, за да напредне към Курахово.

По-рано говорителят на Силите за отбрана на Южна Украйна Владислав Волошин заяви, че руските окупатори се готвят за настъпление в запорожското направление. Според него в района на Орехов и Роботин сега се подготвят нови щурмови групи на противника.

The Telegraph: Руската федерация организира „човешко сафари“ в Херсон

Руските окупатори са превърнали Херсон в зона за „сафари“, където преследват украински цивилни с дронове. Това пише The Telegraph в репортаж отукраинския град.

Изданието отбелязва, че практиката за използване на дронове на фронта е добре известна. В Херсон обаче руснаците все по-често използват дронове, за да атакуват цивилни.

 

 

Журналистите цитират историята на жена на име Татяна, която оцелява при едно такова нападение, когато руски дрон пуска експлозиви насред улица, пълна с цивилни.

„Паднах и запълзях по корем, но не вдигнах глава... Просто се молех да се приберем“, спомня си жената.

Според Татяна Херсон се превръща в „човешко сафари“, където руснаците използват дронове, за да преследват цивилни, докато се опитват да се занимават с ежедневието си. 

Жертви на подобни атаки са обикновени граждани – случайни минувачи, пътници в градския транспорт.

Анастасия, 23-годишна социална работничка и племенница на Татяна, вярва, че родният й град става все по-опасен поради руски терористични атаки.

„Все повече и повече жители на града не могат да излязат от къщи дори за да си купят храна, защото има голяма вероятност да не се върнат у дома“, каза тя.

Местните власти силно препоръчват на цивилните да си останат вкъщи и да не излизат без турникет, за да спрат кървенето. 

Социални работници като Анастасия са принудени да носят бронежилетки, когато отиват на работа, като се грижат за уязвими украинци, уточнява UNIAN.

Война в Украйна: Последните новини!

Междувременно се появи информация, че руските окупатори се готвят да атакуват в Запорожка посока. 

„Обстановката в запорожското направление е неспокойна, а руските военни могат да активизират щурмовете си в близките дни“, казва говорителят на Югоизточната част на отбраната.

На този фон Украйна премина към стратегия на бавно отстъпление на фронта. Целта е да се изтощи руската армия при минимизиране на собствените й загуби.

 

 

Станете почитател на Класа