Мрачното пророчество за САЩ започва да се сбъдва

Мрачното пророчество за САЩ започва да се сбъдва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.07.2024
  • Share:

NI: Увеличаването на разходите и държавния дълг заплашват отбранителните способнисти на САЩ

 

 

 

Увеличаването на бюджетите разходи и държавния дълг могат да доведат до сериозни проблеми в икономиката на САЩ, което пряко ще се отрази на нейната отбранителна способност, за което още навремето предупредиха военачалниците, пишат анализаторите Уилям Ругер и Томас Савидж в статия за The National Interest.

Както отбелязват авторите, в средата на юни републиканците от Обединения икономически комитет към Конгреса предупредиха, че националният дълг на САЩ, възлизащ на 34,5 трилиона долара и продължаващ да расте, представлява заплаха за икономическия растеж и способността на страната да заема средства за бъдещи нужди, включително за потребностите на националната сигурност.

Според Ругер и Савидж най-значимият риск за финансовото благосъстояние на американците е вредата, която проблемите с дълга нанасят на икономиката на страната – „източникът на богатство и национална мощ“.

„За да имаме някакъв шанс за правилно управление на разходите, трябва да въведем правила, които ограничават разходите на политиците и изискват от тях да ги съкращават, когато е необходимо, без да се вземат конкретни трудни решения. Това ще ни даде шанс да спасим нашето икономическо бъдеще и да запазим статута си на свръхдържава“, твърдят те.

Ако фискалната политика и държавния дълг засегнат потенциала за икономически растеж на САЩ, страната вече няма да разполага с икономиката, която е необходима за осигуряване и поддържане на висока отбранителна способност. В същото време преди 14 години бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете адмирал Майкъл Мълън отправи такова предупреждение, като посочи, че националната сигурност е пряко свързана със състоянието на икономиката.

„Предупрежденията на адмирал Мълън започват да се сбъдват с приближаване към срока на погасяването на дълга“, отбелязват авторите.

Разходите, финансирани за сметка на заеми, прехвърлят данъчното бреме от сегашните поколения към бъдещите, затова разходите за днешните контрапродуктивни държавни разходи ще бъдат поети от бъдещите поколения, напомнят Ругер и Савидж.

„Националният дълг трябва да бъде обективно оценен и открито наречен една от най-големите заплахи за Америка. Ако не вярвате на нас, повярвайте на адмирал Мълън“, заключават авторите.

В четвъртък Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че от властите на САЩ все повече се изисква да започнат да намаляват държавния дълг, тъй като неговият растеж заплашва както американската, така и световната икономика; до 2032 г. той ще надхвърли 140% от БВП. Според данни на Министерството на финансите на САЩ към понеделник сутринта нивото на американския дълг надхвърля 34,7 трилиона долара.

ПП

Станете почитател на Класа