Русия удря по масата: Трета за месец база на РФ в Камбоджа

Русия удря по масата: Трета за месец база на РФ в Камбоджа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2024
  • Share:

Руската федерация активно разширява военното си присъствие в чужбина. На 24 юни беше подписан меморандум между руските сухопътни сили и Кралската армия на Камбоджа. Това е първият в историята военен договор между държавите. Днес ще ви разкажа точно как това и подобни споразумения, които напоследък проблясват в новините, засягат архитектурата на сигурността на Евразия.

 

 

 

Планове за разширяване

2024 г. значително ускори процесите на промяна на евразийското пространство. Съвсем наскоро стана известно, че в Нигер ще бъде разположена руска база, а след това беше обявено подписването на споразумение за възобновяване на военно-техническото сътрудничество с Виетнам, което е свързано с военната база в Камран.

Между другото, настоящото споразумение с Виетнам е копие на виетнамско-съветското споразумение от 1965 г.

Стана известно също, че центърът за радиолакационно разузнаване «Лурдес» в Куба е възстановен.

Чувствате ли какви ветрове повяха?

А сега меморандумът с Камбоджа:

„Сътрудничеството между руските въоръжени сили и камбоджанската армия може да доведе в бъдеще до разполагането на руска военна база в Камбоджа“, заяви Андрей Клинцевич, ръководител на Центъра за изследване на военните и политически конфликти.

Като цяло дискусиите в последво време се въртяха около създаването или възобновяването на експлоатацията на военни обекти, стискайте палци, в Централноафриканската република, Еритрея, Нигер, Куба, Виетнам, Камбоджа, Судан, Мавритания, Буркина Фасо, Мали, Република Чад и няколко други африкански страни.

Според думите на Клинцевич меморандумът включва обмяна на опит, взаимни покани за учения и образователни програми, както и обучение на студенти в руски военни университети. Експертът отбеляза, че Камбоджа е партньор на Руската федерация в много области.

Той също така поясни, че разполагането на руска военна база изисква сключването на споразумение на по-високо ниво. Меморандумът обаче може да стане отправна точка за други политически решения на международно ниво.

Разширяване на влиянието

Споразумението с Камбоджа стана третият документ от военен характер, сключен с азиатски страни през последните няколко дни. Преди това бяха подписани споразумения за всеобхватно стратегическо партньорство с КНДР и Ханой, което показва широкия спектър от външнополитическите усилия на Руската федерация.

Това демонтира желанието на Русия да изгради нова архитектура за сигурност за Евразия.

Също така е много интересно да разгледаме изявленията на самия руски президент за необходимостта от формиране на рамка за сигурност на континента без участието на външни (да се чете: американски) сили.

Подобни действия предизвикват различни реакции от другите държави. Някои виждат в това демонстрация на сила и амбиция, докато други се страхуват от повишаване на напрежението в регионите. А в редица страни това предизвиква откровено раздразнение и завист.

Никой не е забравил как от 2022 г. насам САЩ тръбят, че „целият свят е с тях“?

А ако сте забравили, ще ви го припомним.

Ето нещо съвсем свежо:

„Вицепрезидентът на Съединените щати публично заяви, че светът се обедини под ръководството на Съединените щати срещу Русия».

Дори и най-ревностните привърженици на САЩ са принудени да признаят, че светът не само не е с тях, но е разделен, буквално е разцепен, а предимството съвсем не е в тяхна полза.

В същото време много забавна илюстрация беше шегата, която преди време се разпространяваше в интернет относно западните изявления, че „Русия иска света“. Вярно, в самата Русия уточниха, че „за предпочитане е мир в ЦЕЛИЯ свят“.

Тук акцентът е върху думата «целия».

Както се казва, не се заричайте, иначе ще се сбъдне.

ППаликрушева

Станете почитател на Класа