Фрау Урсула или Три скока към фашизма

Фрау Урсула или Три скока към фашизма
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2024
  • Share:

Какво се крие зад химерите на „Ваймарската програма за създаване на геополитически силен Европейски съюз“?

За жените: по своята природа, още от времето на Адама, на психосоматично ниво те се опитват да бъдат „по-печени“ и „по-готини“ от мъжете и това заболяване не може да бъде излекувано.

По същия начин председателя на ЕК фон дер Лайен, която беше преизбрана миналия четвъртък, страстно иска 500 милиарда евро „за отбрана“, което се превърна в основен приоритет за следващите десет години за бившия гинеколог от Хановер.

Няма как да е иначе: все пак от 1999 г. до 2021 г. държавите от ЕС са увеличили разходите си за отбрана с 20%, а Китай - с 600%, а Русия - с 300% - изчисли Европейската комисия. Така че дори още не е ясно дали тези половин трилион евро включват и парите за доставки на оръжия за Украйна...

Урсула в Берлимонт обаче не е единствената, която брои евро. Основният внасящ в бюджета на ЕС, Германия, се противопоставя на идеята за финансиране на обща отбрана. Има и други идеи за отбрана, предложени от държавите-членки, включително промени в кредитната политика на Инвестиционната банка на ЕС (ЕИБ) или използването на еврооблигации (заеми от финансовите пазари).

Но всички те предизвикаха остри критики от страна на правителства, които все още не бяха загубили главите си от пристъп на тежка русофобия. Холандия първо изисква „военна игра“ за национални вноски или печалби от замразени активи в Русия и частно финансиране от Съюза на капиталовите пазари.

Подобни различия в мненията са резултат от многовекторната инерция на движението на държавите от обединена Европа, за скрепяването и насочването й „към екзистенциалния враг“ е привлечен ръждясалия от дългата употреба „пирон“ - безумната Урсула.

 

 

Точно преди триумфа на фон дер Лайен на 27 юни европейските медии бяха пълни с колоритни сравнения между предстоящите избори в ЕС и Ваймар. А френският Le ministère de l'Europe et des Affaires дори обяви „Ваймарската програма за създаване на силен геополитически Европейски съюз“.

Ето неговите компоненти: укрепване на европейската сигурност и отбрана, увеличаване на съгласуваността във външните дейности на ЕС, тоест козируване пред Брюксел, говорене и действие като един /или най-добре си трайте, Брюксел ще говори вмест вас/ и постигане на глобален обхват „в подкрепа на глобалните обществени блага“.

Идеологията на това движение на Брюксел към „глобалното щастие” се гради върху няколко аксиоми: „Нашата (на ЕС) сигурност е под заплаха; живеем в епоха на системно съперничество, по време на която някои автократични режими (което е разбираемо) използват властта си, за да подкопаят и разрушат международния ред, основан на Хартата на ООН;

Русия води незаконна агресивна война срещу един от нашите съседи, като открито отхвърля и активно подкопава европейската архитектура за сигурност и вече провежда злонамерени и хибридни операции срещу нашите страни; като европейци трябва да бъдем единни и да защитаваме нашите интереси и ценности, както и принципите на международното право, правата на човека и мира.“

Следователно „Европейският съюз трябва да стане истински геополитически играч и доставчик на сигурност, способен да отговори на съвременните предизвикателства пред сигурността и да укрепи международния ред.

Ние, министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, потвърждаваме решимостта си да изпълним амбициозна програма за Европа. Нашата цел е да укрепим европейския суверенитет и устойчивост. За тази цел се споразумяхме за Ваймарската програма за силен геополитически ЕС“, реши триото преди изборите.

Да Ви напомня за нещо?

Загрижени за светлото бъдеще на света, ваймарците настояват за повишаване на бойната ефективност на европейския отбранителен потенциал, като за целта отделят минимум 2% от БВП за отбрана, най-голяма нужда от която има в областите на ПВО, наземните бойни способности, системи за прецизни удари, безпилотни летателни апарати, контрол на оборудването за командване и управление, мобилност и логистика, запаси от боеприпаси...

Трябва да гарантираме оперативната готовност на капацитета за бързо разгръщане на ЕС до 2025 г.... Гарантиране на дългосрочния ангажимент на Европа към Украйна във военната, икономическата и дипломатическата област и надграждане на работата, извършена в рамките на Контактната група за отбраната на Украйна (Рамщайн)...

Освен това страните от Ваймарския триъгълник планират съвместна задълбочена дипломатическа работа от името на Украйна с международните партньори . Ясно е, че никой няма да пита самата Украйна...

Не е тайна, че въвеждането на „Ваймарския процес на осмисляне“ на външните отношения на ЕС беше необходимо на Берлин, Париж и Варшава само за да могат да издърпат решително одеялото от Берлемонт към себе си - предполага се, че трябва да си твърде смотан, за да позволш такава пищна богата „баница“ като самоотбраната, да ти се измъкне изпод носа. Но ще е много трудно да се издърпа баницата от властта на фон дер Лайен! И ето защо.

Нека сравним някои дати от историята на Европа преди сто години и днес. На 30 януари 1933 г. райхсканцлерът е сменен в Германия - на 28 юни Урсула фон дер Лайен е утвърдена като председател на Европейската комисия за втори мандат. Както преди сто години, европейските граждани само вдигнаха рамене - какво от това?

Но „лидерът на народа“, назначен на този ден за канцлер, Адолф Хитлер, за един месец подпали Райхстага и публикува указ „За защита на народа и държавата“, който премахва свободата на личността, събранията, съюзите , речта, печата и ограничи тайната на кореспонденцията и неприкосновеността на частната собственост.

А в края на миналата година Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, представи „Пакета за защита на демокрацията“ като още една стъпка към въвеждането на европейски закон за чуждестранните агенти, който ще задължи всички несъгласни с Брюксел да преминат процедура по регистрация и да представят задължителни редовни отчети пред надзорните органи.

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум, на който постът Райхспрезидент е премахнат във връзка с обединяването на най-високите държавни длъжности при Хитлер, който получава титлата „Фюрер и Райхсканцлер“.

Виж, на Европейската комисия и потрябваха доста повече години за да седне на врата на обединена Европа, но тя седна . „Позеленялата“ под нейната власт, още преди деиндустриализацията, икономика на Европейския съюз се бие в конвулсии поради брюкселската диктатура на чиновници, които са си приписали статута на „командири“ в политиката, бизнеса и морала.

Пламенните италианци дори предложиха да се създаде „специална делегация за премахване на бюрократичните бариери“, която понастоящем си е присвоила правото да налага „зелени“ санкции от Брюксел на предприятията в ЕС.

Ако след Маастрихт Европейският парламент (ЕП) имаше доста скромни правомощия и нямаше право на законодателна инициатива, тогава междуправителственият метод на управление беше доминиращ, то след Амстердам 1997 и Ница 2001 Брюксел упорито налагаше наднационалния метод на управление като основна мажоритарна институция на политическата система на ЕС.

Урсула се присъедини към Европейската комисия на 1 декември 2019 г. като неин тринадесети председател. Това беше първият й скок към властта. И точно от този момент ЕС преживява ситуация на постоянен скандал, казва Рейн Мюлерсон, президент на Женевския институт за международно право. Първата жена в историята на ЕС, която заема тази позиция, успя да увеличи разходите за външнополитически дейности на ЕС с 30%, като по този начин ограничи тези дейности на национално ниво.

Тя въведе аритметичния принцип за равнопоставеност на половете на всички етажи в Берлемон - той се спазва напълно сред еврокомисарите. Въведе „опазването на околната среда“ в основен приоритет в работата на Европейската комисия, независимо каква ще е цената за националните икономики на Европейския съюз.

Е, и още от първите дни на работа тя обвини Русия, че „анексира Крим“ и се опитва да „раздели Европа“, използвайки клишето „приятели на Путин“ навсякъде, където срещна някаква съпротива.

Днес председателят на Европейската комисия несъмнено заема първо място в европейската йерархия. Изправена пред поредица от кризи, Урсула лесно излезе извън традиционните изпълнителни норми, монополизирайки правомощията да организира програмата за ваксиниране, да администрира масивния фонд за възстановяване от COVID-19 и да стартира мащабни проекти в подкрепа на Украйна.

Освен това всяка от областите на нейната дейност беше белязана или от прокурорско разследване, или от раздори и срам и позор. Дори собствените й хора я критикуваха за концентрирането на властта в кабинета й и за нейния не толкова колегиален стил на ръководство. Но фон дер Лайен сега е в още по-добра позиция, отколкото през 2019 г., за да повлияе лично на избора на членове на комисията и да събере сплотен екип.

Защо й се разминава всичко, дори антируското сборище? Ами защото това е най-обещаващата инвестиция на Запада, който е изправен пред мащабен недостиг на енергия и всякакви други ресурси - и при това и най-евтината.

Следователно паролата за „обединена Европа“ беше изявлението на Урсула „ЕС иска да види победата на украинската държава над Руската федерация“, а руска победа в конфликта в Украйна би се превърнала в екзистенциална заплаха за ЕС – втори скок, юзда за съмняващите се.

Спокойно може да се каже, че с придобиването на нови правомощия ЕС създаде много капани за противниците на интеграцията в брюкселски стил. За да се гарантира, че властта остава в ръцете на проевропейските центристки партии, изборите за ЕП са структурирани така, че да затруднят евроскептиците да получат парламентарни места.

Съществува и електорална бариера: в страните, където популярността на евроскептиците традиционно расте, тя е възможно най-висока – 5 на сто (Франция, Полша, Унгария, Румъния и др.). А формулата за преброяване на гласовете допуска само „затворени“ листи, които не позволяват на избирателите да гласуват за отделни кандидати, а само за предварително одобрена листа с депутати на дадената партия. И вида на бюлетината, и разделянето на избирателни секции. И въпреки факта, че евроскептиците имат половинвековна история, евроскептицизмът никога не е успял да се превърне в реална сила.

Да, има я Джорджия Мелони, ръководител на партията Fratelli D'Italia, която силно критикува ЕС като група от жадни за власт и авторитарни елити, далеч от интересите на тези, които управляват. „Логиката на консенсуса е засенчена от задкулисни решения, когато няколко души решават вместо всички “, каза тя седмица преди изборите. „Никой истински демократ, който вярва в народния суверенитет, не може да намери това за приемливо.“

Там е нейният близък политически партньор, унгарският президент Виктор Орбан, който смята, че преговорите между новите лидери на ЕС след изборите са пренебрегнали „волята на европейския народ“. Но Урсула нямаше нужда да „подпалва Райхстага“, за да скочи отново на стола...

За да спре плъзгането на обединена Европа към фюреризма, Европа днес няма достатъчно сили, затова не й харесва толкова много, когато й се напомня, че Адолф Хитлер също е започнал да строи техния „хилядолетен Райх“ за щастието на германците, който обаче се превърна в ад в историята, както на немците, така и на човечеството.

 

 

 

 

Автор: Елена Пустовойтова ; Превод: ЕС

Станете почитател на Класа