Боливия: Операция «Кондор 2» на САЩ не успя

Боливия: Операция «Кондор 2» на САЩ не успя
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2024
  • Share:

Главата на кабинета на президента на Боливия обвини външни сили в опита за преврат в страната

 

 

 

 

Външни сили винаги са участвали в размириците в Латинска Америка, настоящият неуспешен преврат в Боливия не е изключение, властите провеждат разследване, това заяви ръководителят на кабинета на президента на Боливия Мария Нела Прада в интервю за Централната китайска телевизия.

„Външни сили винаги са присъствали в безредиците в региона на Латинска Америка. Например през 60-70-те години на миналия век Съединените щати участваха в операция „Кондор“, която уби и потисна почти до дъното левите и прогресивни фигури в целия свят. Настоящият неуспешен преврат в Боливия не е изключение», каза Прада, добавяйки, че е в ход разследване.

Тя също така отбеляза, че интересите на някои групи хора и лидери в страната очевидно са допринесли за това военните да влязат в сговор с външни заинтересовани групи и да предизвикат преврата.

В сряда, 26 юни, група боливийски военни офицери, водени от генерал Хуан Хосе Сунига, блокираха площад Мурило в Ла Пас, където се намират правителствените сгради, настоявайки за «възстановяване на демокрацията и освобождаване на политическите затворници», а също така обявиха за предстоящо формиране на правителство.

След като военните използваха бронетранспортьор, за да разбият вратата на президентския дворец, президентът Луис Арсе се срещна със Сунига и му нареди да изтегли войниците. В отговор на неподчинението президентът се закле в новото военно ръководство, което нареди на бунтовниците да напуснат площада в столицата.

В резултат на сблъсъка между военните и жители на Ла Пас на централния площад бяха ранени 14 човека. След тези събития служителите на реда задържаха 21 човека, участващи в опита за преврат.

Операция «Кондор» е кампания за преследване и унищожаване на политическата опозиция (главно комунисти и социалисти) в няколко южноамерикански държави през 1970-1980 г. Тя бе съществена бе от диктаторските режими на Чили, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия с подкрепата на американските разузнавателни служби.

Разузнавателните служби на тези държави, действайки координирано, организираха отвличания, изтезания и извънсъдебни екзекуции на представители на опозицията (прословутите „полети на смъртта“).

Жертви станаха видни политици, дипломати и общественици. Общо, според различни оценки, от 40 до 60 хиляди човека станаха жертви на терора от онези години: 30 хиляди аржентинци, 3 хиляди перуанци, повече от 3 хиляди чилийци, 160 парагвайци, 150 боливийци, 140 уругвайци и 6 еквадорци.

През 1992 г. парагвайският правозащитник Мартин Алмада откри архивите на терора, съдържащи досиета, доклади и друга информация, свързана с унищожаването на дисиденти и опозиционери на диктаторските режими.

През 2001 г. редица правозащитни организации предявиха искове срещу бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, обвинявайки го в участие в операция «Кондор».

Аржентинският съдия, водещ криминалното разследване, заяви, че Кисинджър е потенциален заподозрян и дори обвиняем. Кисинджър веднага напусна Франция (т.е. избяга), след като беше призован за разпит от следовател, отказа да пътува до Бразилия и се скри в САЩ.

 

 

ПП

 

Станете почитател на Класа