В САЩ предложиха на Украйна тайна алтернатива на НАТО, за да заблудят Русия

В САЩ предложиха на Украйна тайна алтернатива на НАТО, за да заблудят Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.07.2024
  • Share:

Hill: неутрална Украйна ще може тайно да получава помощ от НАТО

 

 

 

Украйна може да остане неутрална страна, но в същото време да получава военна и разузнавателна помощ от САЩ и другите страни от НАТО, пише политологът Томас Греъм в статия за Hill.

„Ако членството в НАТО е твърде недосегаемо, тогава какво трябва да направи Украйна? Швеция предлага модел, който може да се адаптира към настоящите обстоятелства. По време на Студената война Швеция формално беше неутрална страна с мощен отбранително-промишлен сектор и боеспособна армия. Но също така поддържаше тясно сътрудничество в областта на сигурността и разузнаването със САЩ и другите съюзници от НАТО, това сътрудничество се пазеше в тайна по онова време».

Според Греъм в настоящия момент Съединените американски щати трябва да превърнат Украйна в Швеция от времето на Студената война. За целта трябва да се положат усилия за възстановяване на отбранително-промишления сектор на източноевропейската република и да се проведе обучение на нейните въоръжени сили. Вашингтон също трябва да си сътрудничи по-тясно с Киев в областта на сигурността и разузнаването, счита анализаторът.

Руският президент Владимир Путин многократно подчертава, че неутралният, извънблоковият и безядрен статут на Украйна е изключително важен за сигурността на региона. Това е едно от ключовите условия за разрешаване на конфликта в страната, подчерта руският лидер.

ПП

Станете почитател на Класа