The Telegraph гръмна: Руският флот се разпада! Ето защо

The Telegraph гръмна: Руският флот се разпада! Ето защо
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.07.2024
  • Share:

През 2024 г. руският флот планира да получи 12 нови бойни кораба и още 38 малки кораба. Това са два военни кораба повече от миналата година - и двойно повече от средната годишна стойност за предходното десетилетие. 

И на хартия това са два военни кораба повече, отколкото водещият световен флот, ВМС на САЩ, планира да приеме тази година. Това пише The Telegraph и посочва, че на практика предполагаемата повратна година за строителството на военни кораби в Русия всъщност прилича повече на пране на пари. 

С изключение на подводниците, новите руски кораби са малки, леко въоръжени и оборудвани с потенциално ненадеждно оборудване, като морски двигатели, които руснаците преди са внасяли от Украйна, но сега сглобяват сами, уточнява UNIAN.

Русия не може да се справи със загубите си

За да влошат нещата, руското корабостроене едва успява да се справи със загубите на руските кораби във войната на Русия срещу Украйна. 

Украинските ракети и безпилотни лодки потъват или взривяват тонажа на руския флот почти толкова бързо, колкото Русия може да го натрупа.

Има няколко начина за сравняване на флоти. Първият е да се преброят отделните океански корпуси, независимо от размера на тези корпуси или какви оръжия носят. Друг е да се събере общият брой ракети, които флотът може да носи. Трето, изчислете тонажа - тоест колко тона вода измества целият флот.

Тонажът е полезен показател, тъй като по-големите кораби обикновено са по-оцелели и имат по-тежки оръжия от потенциално множество по-малки военни кораби. 

Ето защо, въпреки че китайският флот има повече корпуси от американския - 350 китайски военни кораба срещу 290 американски - американският флот все още е най-мощният флот.

Американският флот има водоизместимост от 8,2 милиона тона, а китайският – 3,2 милиона тона. Не е изненадващо, че по-големият тонаж означава и по-тежки оръжия. 

Американски военни кораби плават с приблизително 9900 ракетни клетки или тръби. Китайските кораби плават само с 4200 клетки или тръби, а руските - само с 3000.

Също толкова страшно за Москва е, че военноморските сили на САЩ и Китай непрекъснато нарастват в тонажа си, тъй като големите нови кораби заменят по-малките по-стари. 

Но руският флот се движи в обратната посока. По-малки нови кораби заменят по-големите стари.

По време на Студената война руският флот беше истински флот с амбиции да разположи надводни кораби и подводници по целия свят. Надводните кораби включват масивни бойни крайцери, както и разрушители, фрегати и дори самолетоносачи.

Но съветската надводна корабостроителна индустрия се срина заедно със Съветския съюз - и никога не се възстанови. Най-големите кораби на руска служба - няколко линейни крайцера, крайцери и разрушители и един стар самолетоносач - са съветски останки. И една от тези реликви, крайцерът Москва, беше потопен от украински противокорабни ракети през 2022 г.

Руската индустрия все още успява да построи голям брой големи подводници. Но новите руски надводни кораби обикновено са патрулни кораби, корвети и фрегати с водоизместимост само няколко хиляди тона, което ги прави най-много една трета от размера на един от приблизително 70-те разрушителя от клас Арли Бърк на ВМС на САЩ.

„Морските амбиции на Москва се свиха заедно с нейните кораби, все повече и повече руският флот е крайбрежен“, пише The Telegraph.

Какъв е проблемът на руския флот?

Основната причина за постоянния упадък на отделните руски кораби и руската военноморска стратегия е, че руската индустрия се бори да създаде корабни двигатели с достатъчен размер и надеждност, за да задвижват нещо по-голямо от фрегата. До 2022 г. Русия внасяше повечето от своите корабни двигатели от Украйна.

Руските военни кораби са толкова ненадеждни, че руският флот се бори да поддържа огромен флот от океански влекачи, чиято роля включва теглене на военни кораби, чиито двигатели отказват по време на разполагане. Общият тонаж на руския флот е приблизително 150 000 тона, което го прави по-голям от целия канадски флот.

Тази година руският флот трябва да получи дузина нови военни кораби. Четири са подводници, но повечето от останалите са корвети. Като се има предвид, че украинците са унищожили най-малко три надводни кораба на руския Черноморски флот през тази година - две корвети и един десантен кораб, е възможно ръстът на тонажа на руския флот тази година да бъде незначителен, ако не и почти равен.

Тази година руският флот трябва да получи дузина нови военни кораби. Четири са подводници, но повечето от останалите са корвети. 

Като се има предвид, че украинците са унищожили най-малко три надводни кораба на руския Черноморски флот през тази година - две корвети и един десантен кораб, е възможно ръстът на тонажа на руския флот тази година да бъде незначителен, ако не и почти равен.

„Невероятно, това трябва да е значително подобрение от 2022 г., когато руският флот всъщност беше намален - главно поради загубата на 11 000-тонната Москва. Дългият упадък на руския флот продължава, с изключение на подводния флот“, отбелязва The Telegraph.

 

Станете почитател на Класа