Как да се оправи Великобритания?

Как да се оправи Великобритания?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.07.2024
  • Share:

И накрая, имаше десетилетия на недостатъчно инвестиране, което е още по-фрапиращо в частния сектор, отколкото в публичния, но е еднакво негативно. „Практически цялата разлика в производителността с Франция се обяснява с това, че френските работници имат повече капитал, с който да работят“, заяви Resolution Foundation в миналогодишния епичен доклад „Спиране на стагнацията“.

 

 

 

Инвестирането означава да се гледа дългосрочно, да се жертва потреблението днес в търсене на по-висок жизнен стандарт утре. Обединеното кралство приоритизираше  днешния ден в продължение на 40 години и сега страдаме от последствията.

И така, какво да се направи? Два хазартни политически хода се провалиха. Първият, Brexit, срина бизнес инвестициите и усложни всички видове търговия и пътувания, които някога бяха прости. Независимата Служба за бюджетна отговорност (OBR) изчислява, че Brexit е на път да намали с 4% икономическия потенциал на Обединеното кралство през следващите няколко години.

Вторият, опитът на Лиз Тръс да даде тласък на растежа с нефинансирано намаляване на данъците, се провали в рамките на дни. След като диагностицирала правилно болестта, тя вероятно предписа грешното лекарство. Никога няма да разберем със сигурност, защото нейното поведение беше толкова непохватно, че пациентът се разбунтува. Най-доброто нещо, което може да се каже за краткото премиерство на Тръс е, че нейните политики бяха много по-лесни за обръщане, отколкото Brexit.

Да се ​​изброят проблемите с британската икономика означава да се видят трудностите при тяхното отстраняване, но има известна надежда. Дългообещаваната реформа на планирането може да отключи огромно увеличение на инвестициите, производителността и най-вече достъпността при всекидневния живот. Една проста, но радикална идея, предложена от Центъра за градовете, е застрояването на зеления пояс в рамките на половин миля от съществуващите гари и спирки, като същевременно се защитава чувствителната земя. По-малко от 2 процента от зеления пояс ще бъдат засегнати, но ще бъдат построени повече от 2 милиона устойчиви домове.

Приближаването до митническия съюз на ЕС и единния пазар би било полезна първа стъпка към евентуално премахване на щетите от Brexit. Данъчната система остава пълна с вратички и абсурди. По-логични и по-ефективни данъци биха събрали повече пари, като същевременно причиняват по-малко икономически щети.

А с малко късмет едно сериозна спирачка за икономиката на Обединеното кралство ще бъде премахната от новото правителство, а именно - намаляването на несигурността. Без съмнение ще има още шокове, но може би няма да са по-лоши от Brexit, Тръмп, ковида, войната в Украйна и текучеството на министър-председатели, всеки със собствена визия за това какво трябва да се направи. При по-малко несигурност със сигурност можем да се надяваме на повече бизнес инвестиции.

Следващото правителство е изправено пред огромно предизвикателство. Стабилизирането на кораба би било добро начало, завършва Харфърд.

Станете почитател на Класа