Русия е съвсем близо: Вашингтон отчаяно търси варианти за Майдан в Куба и Никарагуа

Русия е съвсем близо: Вашингтон отчаяно търси варианти за Майдан в Куба и Никарагуа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.06.2024
  • Share:

Съединените щати се борят за влиянието си в Куба срещу Русия и Китай. Това заяви заместник-помощник-държавният секретар по въпросите на Западното полукълбо Ерик Акобщайн на заседание на комисията по външните работи на Камарата на представителите.

 

 

„Кубинският народ продължава да счита Съединените щати за свой предпочитан партньор. Следователно не можем да отстъпим мястото си на Русия или Китай, трябва да продължим да насърчаваме ръста на частния сектор. Разбираме, че това няма да превърне Куба в капиталистическа демокрация за една нощ. Но ние вярваме, че оживеният частен сектор на Куба предоставя на обикновените кубинци възможност за по-добър живот“, каза Якобщайн.

На практика обаче помощта на САЩ се свежда до познатите методи на „цветните“ революции. Те извеждат кубинците, обучават ги Америка, а на Острова на свободата ще въведат специално приложение за достъп до алтернативен интернет, чрез което да се координират евентуалните бъдещи протести.

Якобщайн съобщи, че Съединените щати налагат санкции срещу всяка институция в региона, свързана с Руската федерация и Китай.

„Ние също така обръщаме внимание на злонамерените усилия на Русия да подобри военните отношения и тези в областта на сигурността със страните в региона, които са насочени към подкопаване на демокрацията и отслабване на западното влияние. За да се справи с този проблем, на 15 май администрацията въведе санкции по отношение на руския център на подготовка на полицаи в Манагуа за неговата роля за репресиите на никарагуанската полиция срещу никарагуанския народ», добави Якобщайн.

 

К.К

Станете почитател на Класа