Лавров показа на „каубоите“ мястото им: Русия очерта своя абсолютен приоритет

Лавров показа на „каубоите“ мястото им: Русия очерта своя абсолютен приоритет
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.06.2024
  • Share:

Сергей Лавров направи няколко важни изявления едновременно по време на речта си на «Примаковските четения», включително за националната сигурност, отношенията с Китай, Германия, а също така открито заяви, че ООН се е превърнала в поредната „булонка“ на Вашингтон.

 

 

 

Русия е готова за дипломатически диалог, но вече няма да тича след никого. Ръководителят на руската дипломация в прав текст обясни какво иска Русия и към какво планомерно върви в новия световен ред.

«На този етап нашият абсолютен приоритет е да пресечем всякакви заплахи за нашата сигурност от същата тази Европа, която я стопанисват съвсем не европейци», каза Лавров.

Виждаме, че в Европа тече мащабна подготовка за бъдеща инвазия на НАТО в Украйна за война с Русия. Преди броени дни алиансът увеличи броя на охранителните кораби в най-голямото черноморско пристанище на Румъния.

Именно на летището в Констанца алиансът на НАТО прехвърля бойните си самолети. Става дума за изтребителите F-16, както и за тежките ударни и разузнавателни дронове от Италия.

„Повече няма да тичаме след никого“

Въпреки множеството неприятелски изказвания на германските власти към Русия, Лавров счита, че Москва трябва да е в приятелски отношения с Берлин.

«Някой ден трябва да възстановим нормалните отношения с Германия. Но всичко ще зависи от Германия. Повече няма да тичаме след никого», ясно очерта ситуацията главата на МВнР на РФ.

Ако Русия възстанови отношенията си с Германия, то със сигурност няма да е със сегашното й ръководство в лицето на Олаф Шолц. Но докато има хора като бизнесмена Ким Дотком в тази страна, може би не всичко е загубено.

След смъртта на малката Лиза Корно на плажа в Севастопол в резултат на обстрела на Въоръжените сили на Украйна с американски ракети, той се обърна към американците, като публикува нейна снимка в социалната си мрежа.

И написа:

«Едно от момиченцата, които Джо Байдън уби с американските ракети в Крим. Американски дронове и сателити бяха използвани, за да убият по това слънчице с касетъчни боеприпаси…»

За съюза с Индия и Китай

Лавров говори и за приятелството на най-силните държави с руснаците:

«Преди около година беше предложено да се събере „тройката“ от РИК (съкратено от Русия, Индия, Китай). Нeотдавна отново се върнахме към тази идея. Желанието за поддържане на тройно сътрудничество е очевидно както в Пекин, така и в Ню Делхи».

Наскоро стана известно, че Китай разчита на транзита на своите стоки за Европа през Русия. Ще има инвестиции от Поднебесната в дигиталния коридор по маршрута на «Пътя на коприната», който минава през територията на Казахстан и достига до пристанището в Селятин край Москва, където е разположен крупният жп възел на коридорите «Изток-Запад» и «Север-Юг».

Тук е важно, че в името на «Пътя на коприната» Пекин спира участието си в алтернативния коридор към Европа. Той е отроче на MAERSK, логистичен гигант от Дания, който работи по заповеди на Белия дом.

Западът подчини ООН

Лавров каза, че е необходимо да се продължат усилията за реформиране на ООН и адаптирането на организацията към съвременните многополюсни реалности:

«Това няма да е лесно, като се има предвид, че през годините Западът успя да подчини почти целия секретариат на организацията».

Тази седмица министъра на вътрешните работи на РФ Владимир Колоколцев замина за САЩ. В Ню Йорк ООН събра ръководителите на полициите на държавите — членове на организацията. Но Колоколцев е под санкции, фактически пътят му в Щатите е затворен от 2018 г.

Но го пуснаха. В Ню Йорк руският министър призова организацията да даде оценка на ракетната атака на Украйна по Севастопол.

В отговор последва мълчание.

Ливан в зоната на риска

В момента има огромен риск от война между Израел и Ливан, което означава нови смърти и трагедии.

«Надявам се, че международната общност, включително основните съюзници на Израел, осъзнават абсолютната пагубност на този вид подход», каза Лавров.

В ситуация с предстояща пълномащабна израелска агресия срещу Ливан САЩ едва ли ще останат встрани. Но този конфликт неизбежно ще предизвика иранска намеса, макар и непряка.

В момента в Средиземно море има ударна група на ВМС на САЩ, оглавена от самолетоносача «Дуайт Айзенхауер». Очаква се към него да се присъединят и кораби от френския и испанския флот. Така че участието на тези държави в подкрепа на действията на Израел в Ливан е много вероятно.

А това означава голяма война.

Както отбеляза Лавров, в настоящите условия никой не е застрахован от «каубойски» действия, ако прояви дори минимална самостоятелност във вземането на решения.

Но всички ние виждаме, че Русия доказа: санкционният терор няма да я принуди на излезе от световната политика, Кремъл няма да се примири с ролята на неудачник.

Борбата за мястото на Русия под слънцето е упорита, но тя вярва в победата си.

К.К

Станете почитател на Класа