Страните от БРИКС подкрепиха руската инициатива за създаване на собствена зърнена борса

Страните от БРИКС подкрепиха руската инициатива за създаване на собствена зърнена борса
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.06.2024
  • Share:

Господството на щатския долар при плащанията за стратегически продукти на световния пазар може скоро да бъде сериозно подкопано. На фона на отказа на Саудитска Арабия да продължи споразумението със САЩ, което задължава Рияд да продава петрол само за американска валута, държавите от блока БРИКС нанесоха нов удар на „зеления“ пазар. Те одобриха руското предложение за създаването на специализирана зърнена борса.

 

 

Същността на руската идея е да се създаде определена платформа, на която страните от БРИКС ще могат да извършват плащания за зърно в националните си валути. Автор на инициативата е руският президент Владимир Путин. Както подчерта руският министър на земеделието Оксана Лут на среща с колегите си от БРИКС, работата по създаването и развитието на платформата ще започне в близко бъдеще.

Тя добави, че в момента страните от БРИКС представляват „около 30% от цялата обработваема земя в света и 40% от производството на зърно.

Да припомним, че на етапа на създаването си блокът БРИКС включваше само пет държави — Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. През последните години обаче броят на страните-членки на блока се увеличи. Освен това повече от 23 страни вече са подали заявления за участие в асоциацията.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа