The Hill: До една-две години доларът може да има много сериозни проблеми

The Hill: До една-две години доларът може да има много сериозни проблеми
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.06.2024
  • Share:

В САЩ прогнозираха сериозни проблеми за долара след година-две

 

 

 

Глобалната финансова система беше значително засегната от санкциите, които Съединените щати и техните съюзници наложиха срещу Русия. Една от последиците от ограничителните мерки беше дедоларизацията - отказът на държавите да използват американския долар, се казва в материала на изданието The Hill.

Отбелязва се, че западни експерти все по-често предупреждават за опасността от дедоларизацията за самите САЩ. Американската валута обаче има и по-сериозен съперник от Русия, се подчертава в материала.

Според съобщения в пресата, все по-голям брой нововъзникващи икономики се присъединяват към коалицията BRICS, за да намалят зависимостта си от долара.

Сред западните експерти има мнение, че инициативите на БРИКС в рамките на дедоларизацията могат да доведат до загуба на статута на долара като основна резервна валута в света. Рано е да се говори за това, тъй като много централни банки все още държат по-голямата част от резервите си в долари .

В момента обаче американската валута има по-сериозен проблем от действията на Русия и нейните съюзници. Теоретично сривът на долара може да започне в рамките на година-две, смята The Hill.

Има два сценария, според които доларът може действително да отслабне през следващите година или две“, се казва в материала.

Първо, действията на Федералния резерв на САЩ могат да се превърнат в проблем. Ако Фед облекчи паричната политика и намали лихвените проценти, американската валута може да отслабне значително спрямо йената, еврото и юана.

 

 

Второ, евентуално рязко влошаване на отношенията с Китай може да доведе до ескалация на световния търговски конфликт. Например президентът на САЩ Джо Байдън наскоро обяви повишени мита за внос на редица китайски стоки. Но пълноценното търговско противопоставяне ще стане по-вероятно, ако Доналд Тръмп стане новият президент и изпълни обещанието си да повиши митата върху китайски стоки до 60 процента.

Вероятността от ескалация на търговския конфликт е голяма“, казва The Hill.

Ако избухне широкомащабна търговска конфронтация, световната икономическа система може да се раздели на два лагера . В резултат на това настоящият световен ред ще бъде безвъзвратно нарушен, а това ще доведе до сериозни проблеми за долара.

Заслужава да се отбележи, че всъщност всички тези процеси изглеждат взаимосвързани. В крайна сметка, по един или друг начин, те са инициирани от американските власти. Чиито политики допринасят за разделянето на глобалната икономическа система.

 

 

Автор: Олег Артюков ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа