Сърбия няма да подкрепи санкциите срещу Русия, Вулин показа среден на ЕС

Сърбия няма да подкрепи санкциите срещу Русия, Вулин показа среден на ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.06.2024
  • Share:

Вицепремиерът на Сърбия: Белград няма да подкрепи западните санкции срещу Русия

 

 

 

Сърбия няма да подкрепи западните санкции срещу Русия и да загуби приятел, който я е подкрепял от векове, заяви сръбският вицепремиер Александър Вулин.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви на срещата с външните министри на Западните Балкани в края на май, че „тесните връзки с Русия са несъвместими с европейската интеграция“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич многократно твърди, че на всяка среща със западни политици се чува искане за санкции срещу Руската федерация.

„Към многобройните условия, които Сърбия трябва да изпълни, за да стане член на ЕС, беше добавено и изискването Сърбия да наложи санкции срещу Руската федерация. За отказа от исторически най-надеждния ни приятел щели да ни отворят някаква глава (преговорна платформа за влизане в ЕС, бел. ред.), след което в друга глава ни посрещна искането за Република Сръбска, а ако приемем и това, то следва глава номер 35 с искането да признаем т.нар. Косово», цитира думите на Вулин пресслужбата му.

Замглавата на правителството подчерта, че Сърбия е независима и свободна държава, „което едва ли може да се каже за многобройните членки” на ЕС.

„Затова няма да наложим санкции срещу Руската федерация и няма да загубим приятел, който векове наред не позволи Сърбия да бъде затрита, а ако ЕС има нужда от Сърбия поне толкова, колкото от Молдова, нека спрат да искат от нас това, което ние не можем да им дадем” – обобщи зампредседателят на сръбският кабинет на министрите.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа