Седем въпроса за президентските избори на Иран

Седем въпроса за президентските избори на Иран
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.06.2024
  • Share:

Жените имат право да кандидатстват за поста. Нито една кандидатка обаче не е била одобрявана от Съвета на пазителите.

 

 

 

Какво се случва в Иран и какъв е залогът за региона?

Общественото недоверие в ръководството на Иран е високо от известно време и избирателната активност на последните два вота - президентските избори през 2021 г. и парламентарните през февруари т.г., достигна исторически ниски нива. Недоволството от религиозната власт, корупцията, суровите и репресивни закони и състоянието на икономиката доведоха до чести протести предимно от страна на представителите на образованите иранци в градовете.

Най-голямото въстание след революцията от 1979 г. беше през 2022 г. в отговор на смъртта на 22-годишната Махза Амини. Тя беше арестувана от т.нар. морална полиция заради неправилно носене на хиджаб и почина в болница. Правозащитни групи казват, че стотици хора са били убити от силите за сигурност при потушаване на недоволството и най-малко седем души са екзекутирани за участие в демонстрации.

Раиси, предишният президент, загина в деликатен момент на ескалиращо напрежение в Близкия изток. Иран участва в поредица от военни конфронтации със САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Иран и Израел бяха близо до тотална война през април, след като Техеран нанесе директен военен удар срещу Тел Авив в отговор на израелски удар по иранското консулство в Дамаск, столицата на Сирия.

Иран се възприема като основен пазител на богатия на енергоизточници Персийски залив и използва стратегическото си местоположение, за да разтърси Запада и неговите съюзници, като завзема кораби, свързани с противници. Техеран е обвиняван, че използва йеменските бунтовници хути за атаки срещу кораби в Червено и Арабско море. В миналото страната заплашваше да блокира Ормузкия проток, ключов морски път за петролни танкери и други търговски кораби.

Ако Иран избере президент, който подкрепя подобряването на връзките със Запада и преговорите за облекчаване на санкциите, инвеститорите могат да приемат това като положително за сигурността в Персийския залив и надеждността на глобалните доставки на петрол. Това, което в крайна сметка има повече значение, е прагматизмът на Хаменей. Премахването на санкциите ще даде тласък на икономиката на Иран и потенциално ще укрепи стабилността на режима, чието оцеляване е приоритет номер едно за върховния лидер.

Станете почитател на Класа