Приближени на Тръмп имат план Киев и Москва да бъдат принудени да преговарят

Приближени на Тръмп имат план Киев и Москва да бъдат принудени да преговарят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.06.2024
  • Share:

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп са му представили план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, ако той спечели президентските избори. Планът предвижда Украйна да бъде уведомена, че ще получи повече оръжия от САЩ само ако влезе в мирни преговори, съобщава Ройтерс.

 

 

САЩ в същото време ще предупредят Москва, че отказ от преговори ще доведе до увеличаване на подкрепата на САЩ за Украйна, казва в интервю генерал-лейтенант Кийт Келог, един от съветниците на Тръмп по националната сигурност.

Съгласно плана, изготвен от Келог и Фред Флейц – и двамата бивши началници на кабинетите в Съвета за национална сигурност на Тръмп по време на неговото управление в периода 2017-2021 г., се предвижда прекратяване на огъня въз основа на преобладаващите бойни линии по време на мирните преговори.

Те са представили стратегията си на Тръмп и той е реагирал положително, посочва Флейц. „Не твърдя, че той е съгласен с плана, нито с всяка дума от него, но сме доволни, че получихме такава обратна връзка“, допълва той.

Говорител на Тръмп коментира пред агенцията, че само изявленията, направени от Тръмп или оторизирани членове на неговата кампания, трябва да се считат за официални.

Стратегията, очертана от Келог и Флейц, е най-подробният план за войната в Украйна, обявяван от сътрудници на Тръмп, който сам твърди, че може да прекрати конфликта, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември. Предложението обаче, ако бъде придвижено към изпълнение, ще отбележи драматична промяна в позицията на САЩ относно войната и ще се сблъска с опозиция от страна на европейските съюзници на Вашингтон и дори сред Републиканската партия на Тръмп.

От Кремъл и външното министерство на Украйна не са отговорили на запитвания на Ройтерс за коментар.

Основните елементи на плана са очертани в публично достъпен изследователски документ, публикуван от America First Policy Institute - приятелски настроен към Тръмп мозъчен тръст, където Келог и Флейц заемат ръководни позиции.

По думите на Келог е от решаващо значение Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори, ако Тръмп спечели изборите.

Според техния изследователски документ Москва също ще бъде склонена да преговаря с обещание, че членството на Украйна в НАТО ще бъде отложено за продължителен период от време.

Русия нахлу в съседна Украйна през февруари 2022 г. Фронтовите линии не са се променили особено от края на 2022 г. въпреки десетките хиляди убити и от двете страни. Войната се превърна в окопна и е най-кървавата в Европа след Втората световна война.

Флейц посочва, че според предложения план Украйна не трябва официално да отстъпва територия на Русия. Според него обаче е малко вероятно Украйна да си възвърне ефективния контрол върху цялата си територия в близко бъдеще.

"Нашето безпокойство е, че това се превръща във война на изтощение, която ще унищожи цяло поколение млади мъже", казва той.

Трайният мир в Украйна ще изисква допълнителни гаранции за сигурност за страната, казват Келог и Флейц. Флейц добавя, че "въоръжаването на Украйна до зъби" вероятно ще бъде ключов елемент от това.

„Президентът Тръмп многократно е заявявал, че основен приоритет през втория му мандат ще бъдат бързите преговори за прекратяване на руско-украинската война“, посочва говорител на Тръмп. „Войната между Русия и Украйна никога нямаше да се случи, ако Доналд Дж. Тръмп беше президент. Толкова е тъжно“, допълва той.

От щаба на настоящия президент Джо Байдън, който се кандидатира за втори мандат, коментират, че Тръмп няма интерес да се противопостави на Путин. „Доналд Тръмп хвали Владимир Путин всеки път, когато има възможност, и той даде да се разбере, че няма да се противопостави на Путин или да се застъпи за демокрацията“, посочва говорител на кампанията.

САЩ са похарчили повече от 70 млрд. долара за военна помощ за Украйна след нахлуването на Москва. „Това, което (поддръжниците на Тръмп) искат да направят, е да намалят помощта, ако не и да затворят крана“, коментира Чарлз Купчан, старши сътрудник в Съвета за външни отношения.

Путин коментира по-рано този месец, че войната може да приключи, ако Украйна се съгласи да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и да предаде четири източни и южни провинции на Русия. Кремъл така или иначе незаконно ги обяви като част от руските територии.

По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица френски и британски представители потвърдиха мнението си, че мир може да се търси само когато Русия се изтегли от украинската територия - позиция, която Киев споделя.

Някои анализатори изразяват загриженост, че планът на Келог и Флейц може да даде на Москва надмощие в преговорите. „Това, което Келог описва, е процес, насочен срещу Украйна, която се отказва от цялата територия, която Русия сега окупира“, коментира Даниел Фрид, бивш помощник държавен секретар, работил по политиката за Русия.

По време на подкаст интервю миналата седмица Тръмп изключи изпращането на американски войски в Украйна. Той е скептично настроен и за евентуално членство на страната в НАТО и е категоричен, че ще намали помощта за Киев, ако бъде избран за президент.

Байдън – обратното, настоява за повече помощ за Украйна и неговата администрация подкрепя нейното евентуално присъединяване към НАТО. По-рано през юни Байдън и украинският президент Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.

Станете почитател на Класа