Защо руските служби проспаха терористичния акт в Дагестан

Защо руските служби проспаха терористичния акт в Дагестан
  • Written by:  Иван Преображенский DW
  • Date:  
    26.06.2024
  • Share:

Руските специални служби, заети с войната срещу Украйна, проспаха възраждането на ислямския тероризъм. Вместо да гонят истинските терористи, полицията и ФСБ задържат тийнейджъри и старици за "антивоенна пропаганда".

 

 

 

В Махачкала, в Дербент и още два града на Дагестан - бе извършен терористичен акт, най-вероятно от ислямистки терористи. По официални данни са загинали 15 полицаи, застрелян е пазачът на православна църква, а нейният църковен настоятел е с прерязано гърло. Шестима от нападателите са били ликвидирани, двама други са арестувани. Един от тях се оказа местен лидер на "Единна Русия". Защо руските служби за сигурност отново проспаха терористична атака?

ФСБ проспа терористичното нападение

И в тази терористична атака загинаха хора, също както и при нападението срещу концертната зала "Крокус сити хол" край Москва. Освен това престъпниците подпалиха християнски храм и синагога в Дербент. Православните енориаши и свещениците от храма са били принудени да се крият в църквата. Онези, които са се намирали по същото време в синагогата, са били по-добре защитени: защото след антисемитските погроми на летището в Махачкала през октомври миналата година, по искане на Руския еврейски конгрес (РЕК), полицията постоянно дежури край синагогата. Именно служители, които са били на полицейския пост до синагогата, са станали жертва на терористите. Те загубиха живота си, но защитиха цивилни граждани.

Какво ни казва тази трагична история? Че единствената организация в Русия, която изглежда е взела на сериозно безредиците на летището и неотдавнашните терористични нападения в Русия, включително срещу концертната зала край Москва, за което отговорност пое „Ислямска държава“ (ИД), е Руският еврейски конгрес. Защото тя е организирала охраната на синагогата.

 

https://static.dw.com/image/69452435_1004.webp

 

Само 4 дни преди нападението заместник-директорът на ФСБ и заместник-председател на Националния антитерористичен комитет Игор Сироткин взе съвсем на сериозно да обяснява на свикано от него заседание каква опасност за Дагестан представлява нарастващият туристически поток към тази руска република. Когато обсъждаме неадекватността на руските власти, не бива да забравяме и писмото на депутата от Държавната дума Умахан Умаханов, който няколко дни преди новия терористичен акт поиска от Върховния съд да върне на съда в Махачкала делото за опита за погром над тамошното летището.

По думите му за роднините на обвиняемите било много трудно да пътуват до Краснодарския край, където беше преместено съдебното производство, за да не се оказва натиск върху съда в Дагестан. Едва ли е необходимо да се питаме какво ли щеше да се случи със съдията, който гледа делото.

Една твърде показателна история

Историята на братя Омарови, които са сред шестимата убити след последния терористичен акт в Дагестан, е показателна за руския Северен Кавказ. Двамата са синове на началника на Сергокалинския район на републиката. След тяхното ликвидиране е била щурмувана къщата на баща им, а самият той е бил арестуван. Съществуват обаче сериозни съмнения, че Магомед Омаров, член на партия „Единна Русия“ и класически местен бюрократ, който е верен на режима, е споделял ислямисткия фанатизъм на синовете и племенника си.

Вероятно той е щял да ги прикрива. Самият Омаров, както се видя на кадрите при задържането му, живее в къща, която прилича по-скоро на имение на благородник или на ориенталски дворец, който едва ли би могъл да бъде построен със заплатата на чиновник. А синовете му са били свидетели на тежката корупция сред дагестанския управляващ елит и най-вероятно още повече са подкрепяли идеите на проповедниците на радикалния войнстващ ислям.

В търсене на измислени врагове

Но не само бащата на Омарови не е полагал усилия да разобличи синовете си, а и тези, на които това им е било служебно задължение - местните полицаи и служителите на ФСБ. Терористичният акт в „Крокус сити хол“, погромът на летището в Махачкала – тези трагедии явно не са ги накарали да се вглеждат по-внимателно. Отвикнали да вършат истинската си работа, сега те проверяват пиеси и стихотворения за наличие на „терористична пропаганда“ и залавят 15-годишни ученици за предполагаема антивоенна пропаганда.

Дето се казва: десетина тийнейджъри и старици, изпратени в затвора, им гарантират нова звезда на пагона. Но ако гонят истински терористи, рискуват да получат  куршум в корема. А и властите не искат да плашат населението с новината за възраждането на нелегалния ислямистки тероризъм, който отново надигна глава във времето, когато всички усилия на специалните служби са насочени към войната срещу Украйна и издирването или дори измислянето на инакомислещи.

Така че изглежда на всички им е изгодно да се покрият и да симулират, че работят. Но със своето бездействие те ни приближават към следващата подобна трагедия.

Станете почитател на Класа