Ветеран от "Айдар": Крим се превърна във велика Чернобаевка, иде поражение за Русия

Ветеран от "Айдар": Крим се превърна във велика Чернобаевка, иде поражение за Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2024
  • Share:

"Крим се превърна във велика Чернобаевка, влизането на Въоръжените сили на Украйна ще бъде поражение за Русия". Това е заявил бившият командир на рота от батальона "Айдар", военният експерт Евгений Дикий в интервю за УНИАН, предава "Фокус".

По-рано този месец говорителят на Военноморските сили на ВСУ Дмитрий Плетенук заяви, че разрушаването на Кримския мост вече няма да има същия ефект, какъвто е можело да има преди, тъй като тактическото и стратегическото му значение във войната намалява.

Колко важен е този мост за Въоръжените сили на Украйна сега, каква роля играе за унищожаването на руската ПВО на полуострова и къде ще бъдат изпратени първите изтребители F-16, разказа бившият командир на рота от батальона "Айдар", военният експерт Евгений Дикий.

Вярно ли е, че любимият мост на руския президент вече не представлява интерес за ВСУ?

Не, този мост представлява голям интерес за ВСУ. Може би стратегическото му значение е намаляло, но съвсем не е изчезнало.

Кримският мост все още е стратегически важен обект за свързване на полуострова със сушата и съответно за снабдяване на руската групировка. Също така не бива да забравяме и за сакрално-политическото му значение за руснаците.

В допълнение към чисто военния аспект има и политически аспект, който допълнително се превръща от нас във военен. Нека ви припомня, че през последния месец унищожихме 15 зенитно-ракетни системи на руснаците на Кримския полуостров.

При това не става дума за някакви "Панцири", а за зенитно-ракетни системи С-300 и С-400. Само през миналата седмица в Крим бяха унищожени две ЗРК С-300 и една ЗРК С-400. Това изобщо не е съвпадение, а абсолютно добре обмислена стратегия, която е много ефективна и дава резултати.

Значи ние използваме Кримския мост като примамка?

Да, така е. Не удряме самия мост, но плашим руснаците, че ще го унищожим. Те са направили от него някакъв екзистенциален проблем, за тях това е нещо свещено. И така, унищожаваме поредната руска система за противовъздушна отбрана на моста и знаем, че скоро те ще внесат нова.

Освен това, за да внесат там нови системи за противовъздушна отбрана, те ги вземат отвсякъде другаде. Вече видяхме как последните С-300 бяха изнесени от Курилските острови.

Това е нещо, което беше невъзможно да си представим по съветско време - че Далечният изток е оставен без защита. Вече видяхме комплекси, взети от Арктика. Всъщност руснаците не разполагат с достатъчно противовъздушна отбрана.

Те имат достатъчно противовъздушна отбрана като цяло - за фронтовата линия, Крим и град Москва. Наскоро унищожихме два Су-57, от които са произведени общо 10 броя. Това е най-новият руски самолет, който изобщо съществува.

Руснаците имат дефицит в областта на противовъздушната отбрана. Междувременно ние превърнахме Кримския полуостров в една голяма Чернобаевка за руската противовъздушна отбрана. И използваме моста като примамка. И така това "смилане" на С-300 и С-400 в Крим продължава.

Между другото, руснаците вече съобщиха, че в отговор на факта, че сме унищожили последния от тези три комплекса, те преместват там С-500. Това е последното нещо, което изобщо са успели да издадат преди войната.

Имаме всички основания да смятаме, че С-500 ще срещне същата съдба като С-300 и С-400. И ние правим това не само за да унищожим противовъздушната отбрана на руснаците и не само защото по този начин улесняваме нанасянето на удари на далечни разстояния по техните отбранителни заводи, рафинерии и летища.

Това е систематична подготовка за появата на F-16. Целта е да се гарантира, че когато след няколко месеца получим F-16, руснаците няма да имат с какво да ги свалят. И именно Крим, и по-специално Кримският мост, играе ключова роля в тази добре обмислена системна операция за отваряне на руското небе.

 

Станете почитател на Класа