Джорджа Мелони разкритикува плановете за подялба на ръководните постове в ЕС

Джорджа Мелони разкритикува плановете за подялба на ръководните постове в ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.06.2024
  • Share:

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони разкритикува плановете за подялба на ръководните постове в ЕСмежду трите големи групи в Европейския парламент, предаде Ройтерс. Това не взима предвид желанията на хората, които гласуваха изборите за Европейски парламент по-рано този месец, аргументира се тя. Споразумението предвижда оставането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, бившият португалски премиер Антонио Коща да стане следващият председател на Европейския съвет, а естонската министър-председателка Кая Калас да оглави Европейската служба за външна дейност.

Германският канцлер Олаф Шолц междувременно потвърди, че трите водещи политически групи в Европейския парламент са постигнали съгласие за разпределение на ръководните постове в ЕС, като ще номинират Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на ЕК. Сделката ще бъде представена днес за одобрение от лидерите на страните от Европейския съюз, които ще се съберат на двудневна среща в Брюксел. Тя означава приемственост и запазване на властта на проевропейските фракции въпреки рязкото нарастване на подкрепата за крайнодесните и евроскептичните партии на изборите за ЕП, отбелязва Ройтерс.

"Не ми се струва, че досега има готовност да се вземе предвид това, което гражданите са изразили на изборите", каза италианската министър-председателка пред долната камара на парламента. Тя добави, че партиите, които са увеличили политическата си подкрепа на последните избори, трябва да бъдат взети предвид в преговорите. Джорджа Мелони разкритикува Европейския съюз като го нарече "бюрократичен гигант", който налага множество несъстоятелни правила. В речта си пред Камарата на депутатите в Рим тя призова Европейската комисия да обмисли възможността да превърне намаляването на бюрокрацията в свое стриктно задължение. Според нея това би помогнало да се разчисти административната "джунгла" и би било сигнал за промяна. "Усещането е за един съюз, който се намесва твърде много в аспектите на всекидневния живот", посочи тя.

Партията "Италиански братя" на Мелони е водещата сила в групата Европейски консерватори и реформисти в Европейския парламент. Тя спечели най-много гласове в Италия. 

"(Институциите на ЕС) са замислени като неутрални структури, поради което са в състояние да гарантират (равнопоставеност между) всички държави членки, независимо от политическия цвят на правителствата на тези държави членки", заяви Мелони. Дипломати заявиха, че Фон дер Лайен може да потърси подкрепата на Мелони, като предложи на Италия влиятелен ресор в новата Европейска комисия, отбелязва Ройтерс.

Италия, Унгария и Словакия все още не са одобрили споразумението, за което беше съобщено, че е било постигнато между Европейската народна партия, социалистите и либералите относно водещите постове в ЕС, поясниха европейски източници, цитирани от АНСА.

"Досега три страни не са дали съгласието си по споразумението за назначенията. Това са Италия на Джорджа Мелони, Унгария на Виктор Орбан и Словакия на Робърт Фицо", заяви източникът. Той изрази надежда, че Мелони в крайна сметка ще бъде убедена да подкрепи сделката и че е имало много контакти между лидерите на 27-те страни членки, за да се постигне едно добре балансирано споразумение.

Същевременно испанската медия А Бе Се съобщи, че испанският премиер Педро Санчес отменя участието си в срещата на върха на ЕС Брюксел утре заради кончината на тъста му - Сабиниано Гомес Серано, който е баща на съпругата му Бегоня Гомес. Санчес е делегирал гласа си на заседанието на евролидерите на германския канцлер Олаф Шолц.

 

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа