Newsweek: Ето ги разликите между руския Су-57 и пристигащите в Украйна F-16

Newsweek: Ето ги разликите между руския Су-57 и пристигащите в Украйна F-16
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.05.2024
  • Share:

Украйна с нетърпение очаква първите доставки на изтребители F-16 Fighting Falcon от своите западни съюзници, отчаяно необходимо оборудване, което Киев се надява да му помогне да се противопостави на въздушното предимство на Русия след повече от две години на изтощителна война, пише Newsweek.

 

 

След месеци на дипломатически натиск украинският президент Володимир Зеленски най-накрая осигури дългоочакваните самолети от съюзниците в НАТО Дания, Холандия и Белгия, всички от които дариха флотите си на украинските военновъздушни сили. От началото на април САЩ и техните съюзници обучават украински пилоти на американски самолети, които се очаква да бъдат доставени до седмици. Зеленски каза, че се нуждае от 120 до 130 бойни самолета, за да постигне "паритет" с Москва.

Украйна се надява, че тези F-16 ще помогнат на нейните военни да достигнат въздушните способности на руския флот от Су-57, които са разположени от първите дни на конфликта.

Но докато F-16 носи доказана надеждност и гъвкавост на отбраната на Украйна, усъвършенстваните способности за стелт на Su-57 представляват огромно предизвикателство - въпреки че производствените числа са ниски и програмата претърпя множество неуспехи, което означава, че не е сигурно дали работи при високи -застрашени зони в Украйна.

Руският изтребител от пето поколение може да се похвали с усъвършенствана стелт технология, 3D двигатели за векторизиране на тягата и разнообразен набор от оръжия.

 

Newsweek: Ето ги разликите между руския Су-57 и пристигащите в Украйна F-16

 

Според руските военни документи Су-57 е способен да лети с "повече от два пъти скоростта на звука", на височини от близо 60 000 фута и обхват от повече от 1800 мили.

Въоръжението включва ракети въздух-въздух с радарно или инфрачервено насочване („топлинно насочване“), неуправляеми ракети въздух-земя, конвенционални бомби, касетъчни бомби и оръдие, изстрелващо 30-милиметрови експлодиращи снаряди.

Двумоторният стелт изтребител, разработен от руския отбранителен гигант Sukhoi в началото на 2000-те, има корени, които се проследяват назад в ерата на Студената война.

През този период Съветите идентифицираха нуждата от изтребител от следващо поколение, който да наследи техния флот Су-27 и МиГ-29 в тактически операции на фронтовата линия.

Но Су-57 се сблъска със забавяне на производството и проблеми с производителността, особено с неговите двигатели и стелт функции. Някои военни авиационни експерти твърдят, че видимите кръгли дюзи на двигателя на бойния самолет увеличават способността му да бъде открит от радар, подкопавайки неговите способности за стелт.

Въпреки тези недостатъци, Су-57 или "Фелон" има някои предимства пред F-16 Fighting Falcon. Специализираното в областта на отбраната списание National Interest съобщава, че Felon от пето поколение може да се синхронизира с наземни радари, което му дава предимство при първото изстрелване пред модела от четвърто поколение.

F-16 Fighting Falcon има дълга история на бойни успехи. Известен със своята гъвкавост и маневреност, той е бил основен елемент в много военновъздушни сили от края на 70-те години на миналия век.

Първоначално проектиран като лек дневен изтребител за превъзходство във въздуха, реактивният самолет се превърна в успешен многоцелеви самолет за всякакви метеорологични условия.

Гъвкавостта на F-16, съчетана с широк набор от подобрения през годините, включително усъвършенстван радар, авионика и оръжейни системи, го прави здрав изтребител за изискванията на съвременния въздушен бой.

F-16 може да лети със скорост над Mach 2 (около 1500 мили в час) и да работи на височина до 50 000 фута, малко по-ниска от Су-57. Той има боен радиус от приблизително 340 мили с вътрешно гориво и обхват на ферибота над 2000 мили с външни резервоари.

Американските самолети също така включват модернизирани радарни системи като AN/APG-66, които могат да проследяват цели както във въздуха, така и на земята в обхват от повече от 60 мили. Те могат да носят по-голям и по-разнообразен набор от оръжия от съветските МиГ-29 или Су-57, включително ракети, бомби и антирадарни оръжия.

Произведен в САЩ изтребител F16 минава покрай него, докато изстрелва ракети по време на репетиция за 78-ата годишнина на индонезийската армия в Джакарта на 3 октомври 2023 г.

Изтребителите ще заменят напрегнатия и оредяващ флот на Украйна от МиГ-29, Су-24 и Су-25 – реактивни самолети, които достигнаха зряла възраст в разгара на Студената война и чиито способности сега са добре известни на руснаците.

 
 

Станете почитател на Класа