Джон Кавулич: Конференция за Украйна без Русия и Китай е просто постановка

Джон Кавулич: Конференция за Украйна без Русия и Китай е просто постановка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Конференцията за Украйна в Швейцария без участието на представители на Русия и Китай ще бъде по-скоро постановъчна, отколкото съдържателна. За да се прекрати конфликтът, е необходим диалог с Москва, заяви американският политолог и анализатор Джон Кавулич в интервю за ТАСС.

 

 

Говорейки за конференцията, Кавулич отбеляза: „Тя е повече театрална, отколкото съдържателна.“ Както подчерта политологът, „в отсъствието на високопоставени представители на КНР и Руската федерация (...) постигането на целите на Украйна е илюзорно“.

„Ако искате да прекратите нещо, тогава трябва да си взаимодействате, като оставите настрана въпроса дали можете да се доверите на опонента си. Преди всичко ще имате диалог и ще разберете какво можете да постигнете и какво не", добави Кавулич.

Позицията на украинските власти, според анализатора, може да се формулира по следния начин: „Имаме план от 10 точки. Ще има страни, които ще го подкрепят. После ще го представим на Путин и ще му кажем, че трябва да го изпълни, за да се прекрати войната". „Всичко това е обърнато с главата надолу“, отбеляза експертът, говорейки за подхода на Киев. "Никога не съм разбирал това. Няма никакъв смисъл в отсъствието на контакти с Русия", добави той.

Конференцията за Украйна ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенщок. Берн покани повече от 160 делегации, включително от Г-7, Г-20 и страните от БРИКС. Както стана ясно по-късно, в конференцията ще участват 91 държави и осем организации, посочва ТАСС. Няма да дойдат лидерите на Китай, Бразилия, Саудитска Арабия, Пакистан и Южна Африка. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва каза пред Г-7, че само международна конференция, призната както от Москва, така и от Киев, ще направи възможен мирът в Украйна.

Руската федерация не е сред поканените. Руското външно министерство заяви, че провеждането на това събитие е „път заникъде“.

Станете почитател на Класа