NYT: Зеленски е загрижен за "дребния шрифт" в споразумението със САЩ

NYT: Зеленски е загрижен за "дребния шрифт" в споразумението със САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Подписаното преди ден споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Украйна и САЩ може да не оцелее след смяната на властта в Белия дом – и това тревожи Володимир Зеленски, коментират в редакцията на американския вестник The New York Times.

"Всяка страна може да прекрати настоящото споразумение чрез писмено предизвестие по дипломатически път“, което "ще влезе в сила след шест месеца“, се казва в един от параграфите на договора, пише "Фокус".

Изданието отбелязва, че именно от тази вратичка се възползва бившият американски президент Доналд Тръмп, когато разтрогна "ядрената сделка“ с Иран, подписана от неговия предшественик Барак Обама през 2018 година. Тръмп не крие презрението си към Украйна и желанието си да освободи САЩ от огромните им финансови задължения към Киев, подчертава вестникът.

Сет Джоунс, директор на проекта за транснационални заплахи в Центъра за стратегически и международни изследвания, отбелязва, че договорът, подписан от Зеленски и Байдън, е "далеч от това, което украинците наистина искат: истинско членство в НАТО“, което, за разлика от гореспоменатия договор, е трудно да се удовлетворява.

Станете почитател на Класа