Забраната за укриващи се от военна служба да полагат шофьорски изпити ще бъде залегнала в наредбите на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация

Забраната за укриващи се от военна служба да полагат шофьорски изпити ще бъде залегнала в наредбите на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2024
  • Share:

Освен това тези, чийто паспорт или медицинско свидетелство за липсата на противопоказания за шофиране на автомобил, няма да могат да получат шофьорска книжка.

 

 

От 1 април те планират да запишат в административните разпоредби на руското Министерство на вътрешните работи за провеждане на изпити за шофьорска книжка и издаване на шофьорски книжки забраната за допускане до изпит за шофьорска книжка на кандидати, които избягват да се явят по призовка във военната регистрация и наборна служба. Това следва от проектозаповедта на ведомството, с която ТАСС се запозна.

 

Така документът предвижда, че лицата, по отношение на които военният комисариат е приложил временни мерки, насочени към явяване на тези лица в дневния ред на военния комисариат, няма да бъдат допускани до изпити и няма да получат шофьорска книжка. Това ограничение остава в сила до вземане на решение за отмяна на временните мерки и заличаване на съответната отметка в регистъра.

 

Освен това, според проекта на заповед, ако в процеса на полагане на изпитите паспортът на гражданин на Руската федерация или медицинското заключение за липсата на противопоказания за управление на превозни средства са изтекли, услугата ще бъде спряна до валиден паспорт или е представен медицински доклад.

 

Освен това на тези, които нямат право да управляват автомобил, ще бъде отказан достъп до шофьорски изпити и ще бъдат подложени на административни наказания за шофиране в нетрезво състояние или неспазване на изискването за медицински преглед за нетрезво състояние. Тези лица няма да бъдат допускани до изпити и няма да могат да получат шофьорска книжка до изтичане на срока, през който се считат за подлежащи на административно наказание.

 

Наредбите също така изясняват процедурата за смяна на шофьорски книжки, като задължават чужденците с национални свидетелства да ги сменят за руски в рамките на една година след получаване на разрешение за пребиваване или руско гражданство. Тези норми не са включени в действащите административни разпоредби. Предвижда се новите разпоредби, както са изменени, да влязат в сила на 1 април 2024 г. заедно с федералния закон, който одобрява тези разпоредби.

 

Относно временните ограничения по отношение на укриващите се лица да се явяват по призовки

Президентът на Русия Владимир Путин през април подписа закон за създаването на единен военен регистър. Документът позволява военнообвързаните да бъдат уведомявани за набор чрез електронни призовки, а също така въвежда редица ограничения за граждани, които са получили призовка, но не са се явили във военната служба. По-специално, както следва от закона, се въвеждат временни ограничения за неявяване на военна служба във военната служба без уважителна причина 20 дни след датата на връчване на призовката.

 

По този начин може да им бъде забранено да се регистрират като индивидуален предприемач, да регистрират превозни средства и недвижими имоти, да ограничат правото на управление на превозно средство и да откажат издаване на заем. В същото време съставните единици на Руската федерация ще могат да въвеждат допълнителни мерки - ограничаване на плащанията, обезщетения и други мерки за подкрепа. Решението за прилагане на такива мерки може да се обжалва в съда и досъдебно.

 

Както отбеляза ръководителят на Държавната инспекция по безопасност на движението на Руската федерация Михаил Черников, гражданите, които не се явят по призовка във военната служба, няма да могат да обменят шофьорски книжки и да регистрират автомобили. По думите му информационната база се актуализира всеки ден.

 

 

 

 

 

 

Източник: Тасс; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа