Делегации на "Хамас" и Иран отидоха в Русия, за да обсъдят войната

Делегации на "Хамас" и Иран отидоха в Русия, за да обсъдят войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Делегации на "Хамас" и на Иран са пристигнали в Москва и са обсъдили войната започнала след изненадващата атака на движението срещу Израел, За визитата съобщиха ислямистите и руското външно министерство.

 

 

Според съобщението на руското външно министерство там е членът на политбюро на "Хамас" Муса Абу Марзук (който отговаря за "международните отношения) на движението). Ведомството казва, че сред обсъжданите теми е "незабавното освобождаване" на чуждите заложници. От иранска страна гостът е заместник-външният министър Али Багери Каани.

"Мога да потвърдя, че представители на съответното палестинско движение се намират в Москва", каза говорителят на външното министерство Мария Захарова,цитиранао ТАСС. "Хамас" не е призната за терористична организация в Русия.

С Абу Марзук Русия също така говорила за нуждата да се създаде палестинска държава в границите от 1967 г. Според в."Аш шарк ал аусат"делегацията на "Хамас" разказва, че изтъкнала правото на "съпротива" срещу Израел на палестинския народ с всички възможни средства. Споменати били и позициите на руския президент Владимир Путин и руските дипломатически усилия за изход от конфликта.

"Хамас" държи над 220 души, сред които десетки с чуждо гражданство или двойни граждани на Израел и други държави. В съобщението не се уточнява защо Москва обръща внимание само на тях (известно е, че сред тях има и руснаци), но час след съобщението за кацналата делегация на "Хамас" говорителят на военното крило заяви, че близо 50 души са загинали при израелски удари в ивицата Газа.

В руското съобщение дори не се споменават конкретно руските заложници, нито атаката на "Хамас", която доведе до войната и до мащабните удари по Газа.

По-рано руският посланик в Израел Анатолий Викторов заяви, че сред убитите бойци може да са 20 руснаци, но тези сведения трябва да се уточнят.

Станете почитател на Класа