Над 20 убити журналисти в района на ивицата Газа

Над 20 убити журналисти в района на ивицата Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Над 20 журналисти станаха жертви на ескалацията на палестинско-израелския конфликт, съобщиха от Комитета за защита на журналистите. „Към 20 октомври най-малко 22 журналисти вече са в списъка с повече от 4000 загинали от двете страни“, се казва в доклада.

 

 

Както отбелязва организацията, „журналистите в ивицата Газа са изправени пред особено високи рискове, докато отразяват конфликта в навечерието на израелските сухопътни операции и в светлината на опустошителните израелски въздушни удари и прекъсванията на електрозахранването“.

От 22-ма убити журналисти, посочва комисията, 18 са палестинци, трима са израелци и един е ливанец. Освен това осем медийни служители бяха ранени, а други трима са в неизвестност или са задържани.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци от палестинското радикално движение Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври. Радикалите нарекоха тази атака отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на Газа и започна удари по ивицата и определени райони на Ливан и Сирия. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Станете почитател на Класа