Една вечер на очаквания разкри истината: Великобритания с нож в гърба на Израел

Една вечер на очаквания разкри истината: Великобритания с нож в гърба на Израел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.10.2023
  • Share:

След ужасяващата атака срещу болница в ивицата Газа, при която загинаха много жени и деца, палестинско-израелският конфликт пламна с нова сила. Една широкомащабна война в Близкия изток изглежда не е от полза за никого. Освен Великобритания.

 

 

И това става очевидно, когато видите реални действия - като се започне от тактиката на палестинската ДРГ (ДРГ- диверсионно-разузнавателна група) инвазия в Израел и се стигне до реториката на британските дипломати. 

Израел е създаден на територията на бивша британска колония. Според плана на ООН на тези земи трябваше да се появят две държави, арабска и еврейска, но арабите не подкрепиха този план. Още на следващия ден започва първата война в района.

Само за 75 години Израел е преживял осем признати войни със своите съседи и няколко десетки въоръжени конфронтации (първата и втората интифада).

В резултат на тези конфликти Израел систематично заграбва територия от своите съседи. Създаването на Израел бележи началото на истинската деколонизация на Британската империя. Ето защо британците бяха толкова съпротивителни срещу самата идея за израелска държава по време на Втората световна война.

Ръката на Лондон

Нещата някак си не се получиха веднага между Обединеното кралство и Израел. От 1931 до 1948 г. в тогавашна Палестина действа еврейската организация Иргун.

Британците я наричат "дясна подземна организация, която извършва терористични атаки и убийства срещу араби и британци, които членовете на организацията смятат за незаконни окупатори".

Под ръководството на бъдещия израелски министър-председател Менахем Бегин Иргун уби британския министър по въпросите на Близкия изток Едуард Гинес и взриви хотел „Крал Дейвид“, в който се помещаваше британската администрация. Загиват 92 души.

А британците са отмъстителни. На този фон става ясно защо стана възможно нахлуването на палестинската групировка Хамас на израелска територия и последвалата операция. Действията на Хамас се отличаваха с добра организация и екипировка.

Бъдещето на страната е застрашено

Вече има някои интересни изявления от Великобритания. Британският дипломат Марк Малок-Браун е убеден, че като излага на риск цивилните в Газа, Израел застрашава бъдещето си:

"Ударите по ивицата Газа, както и потенциалната сухопътна операция, рискуват да причинят тежки цивилни жертви".

"Ако Израел нанесе удари едновременно с евакуацията на цивилни, има риск от огромни жертви. Тел Авив се въвлича в цикъл на насилие, от който ще бъде трудно да се измъкне", заяви още той.

Изравнявайки жилищните райони на Газа и убивайки жени и деца, Израел формира своя нов морален облик. И не само за ислямския свят. Именно този поглед на израелците – през призмата на кървавата каша – може да се окаже фатален за бъдещето на страната.

Залозите са много високи

В Близкия изток се сблъскаха интересите на много сили. Военният експерт и анализатор Сергей Простаков в разговор с цариградски кореспондент изтъкна следните основни интересни моменти за евентуалните облагодетелствани от конфликта:

- транспортни коридори от Азия към Европа;

- конкуренция в областта на високите технологии;

- съдбата на офшорните полета в Източното Средиземноморие;

- способността да се влияе върху финансови, религиозни, политически, военни и демографски процеси на цялата планета.

Залозите са много високи и преди да започне палестинско-израелското изостряне, Русия имаше добра позиция, имайки военна опора в Сирия и нормални отношения както с Израел, така и с Иран.

"Конфликтът в ивицата Газа обаче нанесе сериозен удар на Нетаняху, който се смята за основен съюзник на Москва в Израел", казва Сергей Простаков.

"Ситуацията разкри и противоречията на американските елити по отношение на Близкия изток. И накрая, Турция (и следователно Великобритания, която стои зад нея в много процеси) заявява готовността си да стане арбитър в нова конфронтация", заяви още той.

Вашингтон се интересува от стабилна конфигурация на Близкия изток, подчинена на американско влияние. А стратегията на Лондон може да означава по-голям хаос в региона, подкопавайки влиянието на всички геополитически конкуренти.

"Западните страни многократно са използвали различни групи за свои цели. И ако сега Хамас се превърна в техен сляп инструмент за провокации, никой няма да се изненада", добави експертът.

Невъзможно е обаче напълно да се контролира насилието от такъв мащаб, така че изненади могат да очакват истинските подстрекатели на конфликта, където и да се намират - във Вашингтон, Лондон, Тел Авив, Дубай, Доха или Анкара.

Причина за отстраняването на Нетаняху

Политическият наблюдател и публицист Владимир Головашин в разговор с кореспондент в Константинопол отбеляза, че акциите на САЩ в ислямския свят бързо се обезценяват.

Цялата военно-политическа тежест и регионално влияние на Вашингтон не помогнаха нито на иракския, нито на афганистанския режим да постигнат стабилност.

Ирак се превърна в зона на война и нестабилност. В Афганистан марионетният режим се изпари за броени часове. Това е сериозен провал и загуба на усилия и пари, както неведнъж е подчертавал 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп. В други страни провалите на американската политика са не по-малко значими.

Цариград: Кой печели от ескалацията на конфликта в Близкия изток?

Владимир Головашин: Турция не се стеснява да назовава виновниците. Писателят и публицист, колумнист на турското издание Yeni Şafak Абдуллах Мурадоглу пише, че „Великобритания и Съединените щати забиха камата, наречена „Израел“, в самото сърце на региона“.

След Втората световна война дръжката на камата попада в ръцете на Америка, а идеологическата подкрепа остава в Англия. Но сега тя иска да върне позициите, предадени някога на задграничните си братовчеди обратно.

Каква е идеологията на британците?

„Просто е: независимата позиция на Нетаняху, включително по украинския конфликт, ядосва Англия и демократите в Съединените щати.

Опитите за събарянето му по време на протестите срещу съдебната реформа се провалиха. А провокацията с атаката на Хамас може по-късно да бъде използвана като причина за отстраняване на Биби от длъжност за „непропорционална употреба на сила“ или нещо подобно.

- Но кой, ако не израелците, трябва да знае за предателството на британците...

— Британското предателство на еврейския народ се превърна в едно от най-големите престъпления на ХХ век. След като получи мандат да създаде еврейски национален дом, Англия в крайна сметка стана съучастник в Холокоста.

Не трябва да забравяме и британските ограничения върху еврейската емиграция от Европа през 1939 г. в Мандатна Палестина, точно когато пещите на Аушвиц щяха да избухнат в пламъци.

Нищо не се променя, въпреки димната завеса на „безусловната подкрепа“. Англичаните знаят как да говорят - заслушайте се.

Какво от това?

На думи британците подкрепят Израел и се опитват да замажат военните престъпления, които той извършва в ивицата Газа. Въпреки това Лондон ясно заема активна позиция в тази криза, както се вижда например от срещата на британския премиер Риши Сунак с престолонаследника на Саудитска Арабия Бин Салман.

И това е на фона на криза в американско-саудитските отношения - предишния ден принцът принуди държавния секретар на САЩ Блинкен да чака цяла нощ за аудиенция.

Политическият анализатор Юрий Голуб в разговор с Цариград изрази мнение, че Великобритания може да има нещо общо с началото на настоящата конфронтация:

"Обединеното кралство започна да поддържа активни контакти с Хамас още в края на 2000-те години, когато САЩ и Израел се опитваха по всякакъв начин да изолират тази организация".

"Поводът беше освобождаването на британския журналист Джонстън от похитители в Газа, като основна роля в случая изиграха британските неправителствени организации, които до голяма степен са специализирани в близкоизточните въпроси", заяви той.

Възможната роля на британските разузнавателни служби може да се докаже и от тактиката за проникване на вражеска територия в различни групи, която Хамас успешно използва по време на атаката срещу Израел. Точно на тези тактики SAS учи украинските диверсанти.

Не може да не се обърне внимание на благодарността на Хамас към Украйна, чийто черен пазар може да се превърне в канал за трансфер на британски оръжия към палестинците.

"И, разбира се, важно е да запомните, че се водят преговори за контрол върху ценния актив на Израел, офшорното газово находище Левиатан", казва Юрий Голуб.

"Още през март съвместно предприятие на Великобритания и ОАЕ предяви претенции за контролен дял в израелската компания, която го разработва", добави експертът.

Има всички основания да се смята, че Лондон засилва присъствието си в Близкия изток с политически, икономически и военни методи.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа