Гей - лидерът на Сириза „раздвижи дебата“ за деца на еднополови двойки

Гей - лидерът на Сириза „раздвижи дебата“ за деца на еднополови двойки
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.10.2023
  • Share:

Първият открито гей лидер на политическа партия в Гърция каза, че умишлено се е опитвал да „раздвижи застоялите води" и да се заеме с темата табу за еднополовите двойки, които имат деца, когато обяви, че той и партньорът му планират да станат родители чрез сурогатно майчинство.
Седмици след неочакваното му избиране начело на основната опозиционна лява партия Сириза, Стефанос Каселакис настоя, че коментарите му са имали за цел да придадат видимост на проблема в нация, в която правата на ЛГБТ рядко се обсъждат публично.
„Любовта прави семейството. Това са въпроси, които се решават в други страни, но не и в Гърция. Ето защо влязох в политиката. Да раздвижи застояли води, да събуди съвестта, а не да я галим в съня им. Независимо дали чрез осиновяване или сурогатно майчинство, от решаващо значение е да бъде признато желанието на хората, които се обичат, но не могат лесно да имат деца", написа американският гръцки бизнесмен във Фейсбук.
35-годишният мъж отговори на яростната реакция, с която се сблъска, след като заяви, че той и американският му съпруг Тайлър Макбет искат да увеличат семейството си, като имат синове. „Тайлър и аз бихме искали да разширим семейството си с две момчета, Аполон и Елиас, със сурогатна майка, защото бихме искали всяка от нашите личности да бъде прехвърлена на децата", каза той в телевизионно интервю.
Критиките идват не само от социалните консерватори в общество, силно повлияно от мощната гръцка православна църква, но и от прогресивните в Сириза, които го обвиниха в мизогиния и нарцисизъм.
Елена Акрита, депутат от Сириза и явен поддръжник на Каселакис, въпреки противоречията около изненадващата кандидатура на бившия ръководител на корабоплаването за лидерство, отвърна на удара, като каза „това е възпроизвеждането на нашата ДНК", според нейния собствен опит като майка на осиновено дете, с любов и привързаност при отглеждането на потомство.
С нарастването на протеста Каселакис отрече, че предпочита „определен пол", като каза, че коментарите му са били подтикнати от това, което той описа като чувство за отговорност и съпричастност. „Изявих желание, но наистина ли предпочитам детето да е от определен пол? Това не е въпрос на избор. Това е въпрос на отговорност и съпричастност. Във всяка двойка – хетеросексуална или еднополова – целта е да бъде добър родител. Има прекрасни двойки бащи, които отглеждат прекрасни момичета".
Докато беше на власт между 2015 г. и 2019 г., Сириза въведе споразумения за съжителство за еднополови двойки, но не легализира еднополовите бракове, позиция, описана като „грешка" от Каселакис.
Но докато правата на ЛГБТК+ хората се подобриха, откакто дясноцентристкото правителство пое властта – със забранени медицински интервенции върху интерсексуални деца и вдигане на забраната за кръводаряване на гей мъже – хомофобията остава широко разпространена в страна, където атаките срещу гей мъже също се увеличиха.
Нанси Папатанасиу, клиничен психолог и съосновател на групата Orlando, която се застъпва за услуги за утвърждаване на психичното здраве на LGBTQI каза „Той има пълното право да изрази желанието си да има деца, но позицията му на политически лидер сега изисква по-нюансиран подход към родителството като цяло", каза тя.
Източник: Гардиън, превод:Ш.Меламед

Станете почитател на Класа