НАТО разрешава повече войски на КФОР за Косово

НАТО разрешава повече войски на КФОР за Косово
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Северноатлантическият съвет реши да изпрати повече войници от КФОР, за да помогне за стабилизиране на ситуацията в Косово.
„От май засилихме присъствието и позицията на КФОР. Едва вчера Северноатлантическият съвет упълномощи допълнителни сили за справяне с настоящата ситуация. Ще продължим да се уверяваме, че нашият командир разполага с ресурсите и гъвкавостта, необходими на КФОР, за да изпълни мандата си. Ние сме готови да направим допълнителни корекции в позицията на КФОР, както се изисква", се казва в документа, без да се уточнява точният брой на войниците.
НАТО обаче каза, че КФОР продължава да се координира тясно с Белград и Прищина, с ОССЕ, както и с мисията на ЕС за върховенство на закона и мисията на ООН в Косово. Северноатлантическият съвет също призова всички страни за деескалация възможно най-скоро.
Северноатлантическият съвет обяви разполагането на още 700 войници в Косово, за да се опитат да потушат насилието, когато напрежението там избухна последно в края на май. В момента КФОР включва около 5000 миротворци.
На 24 септември, по време на обръщението си към нацията, сръбският президент Александър Вучич каза, че представители на ръководените от НАТО сили за Косово (KFOR) на практика са дали картбланш на косовския премиер Албин Курти да избие сърби при инцидента в Северно Косово, където са убити трима сръбски граждани. Представители на КФОР помагали на полицията на самопровъзгласилата се република Косово в операция срещу местни сърби.

Станете почитател на Класа