Алберто Нунес Фейхоо не спечели подкрепата на испанските депутати за премиер

Алберто Нунес Фейхоо не спечели подкрепата на испанските депутати за премиер
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Действащият министър-председател на Испания, социалистическият лидер Педро Санчес, има нов, макар и опасен шанс да се върне на власт, след като неговият консервативен съперник Алберто Нунес Фейхоо се провали в опита си да поеме поста в ожесточен дебат, последвал неубедителните общи избори през юли .
Въпреки че Народната партия (НП) на Фейхоо завърши първа на предсрочните общи избори, тя не успя да спечели достатъчно гласове, за да състави правителство, заемайки 137 места в 350-местния Конгрес на Испания и постигайки далеч по-малко категорична победа отколкото се очакваше над управляващата Испанска социалистическа работническа партия (PSOE),.
Въпреки че знаеше, че няма достатъчно бройки, за да достигне прага на абсолютното мнозинство от 176 места, дори с подкрепата на крайнодясната партия Vox и две по-малки групировки, Фейхоо получи благословията на крал Фелипе да направи опит тази седмица. Както се очакваше, той не успя да осигури необходимата подкрепа.
Провалът на Фейхо разчиства пътя на Санчес да се опита да състави ново правителство. Проблемът е, че докато действащият премиер може да разчита на гласове от собствената си партия, от нейните партньори в левия алианс Sumar и от шепа баски и каталунски националистически партии, той също ще трябва да привлече подкрепата на Junts, твърдолинейна каталунска сепаратистка партия, ръководена от Карлес Пучдемон.
Пучдемон, който избяга от Испания, за да избегне арест заради ролята си в едностранния и незаконен натиск за независимост преди шест години, настоя, че подкрепата му ще зависи от предоставянето на амнистия на него и стотици други, участващи в опита за отцепване. Отказът на Санчес да изключи такава амнистия – да не говорим за решението му да изпрати лидера на Sumar и действащ вицепремиер Йоланда Диас в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с Пучдемон – се оказа дълбоко противоречив.
В четвъртък Junts и по-умерената партия Каталунска републиканска левица (ERC) се опитаха да засилят още повече натиска върху PSOE, заявявайки, че „няма да подкрепят централно правителство, което не се ангажира да работи за постигане на условията за референдум за регионална независимост".
Социалистите многократно отхвърлиха такъв референдум и напомниха на Junts и на ERC позицията си в изявление.
„Няма възможен напредък по този път", каза PSOE в съвместното комюнике с каталунския си клон. „Пътят [който да поемем] е този на съвместно съществуване и сплотеност, на разбирателство и на социалния и икономически прогрес на Каталуния и останалата част от Испания – винаги в границите на конституцията."
Санчес има време до края на ноември да се опита да състави правителство. Ако това се провали, парламентът ще бъде разпуснат и Испания ще се върне към урните през януари за шестите общи избори за девет години.

Станете почитател на Класа