Китай спря дроновете за Украйна

Китай спря дроновете за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Китайските компании прекратиха доставките на дронове за Украйна. За това съобщава The New York Times.

На 1 септември Китай въведе контрол върху износа на безпилотни летателни апарати, в резултат на което компаниите са намалили броя на доставките им. Отбелязва се обаче, че фирмите, които са готови да доставят на Украйна безпилотни летателни апарати, настояват да използват сложни търговски мрежи.

 

 

Същевременно се уточнява, че поради новите правила някои купувачи са принудени да внасят контрабандно или да заемат части за летателни апарати от свои приятели в чужбина. Според събеседниците на изданието въведеният от Пекин експортен контрол може да усложни ситуацията.

Според вестника, позовавайки се на търговски данни, през първите шест месеца на тази година китайски фирми са предоставили на Украйна безпилотни летателни апарати и необходимите за тях материали на стойност над 200 000 долара.

Освен това представители на британския Кралски институт на обединените служби заявиха, че украинските въоръжени сили се лишават от около 10 000 дрона месечно.

По-рано през септември Китай призова за разрешаване на конфликта в Украйна. Заместник-председателят на Китайската народна република Хан Джън на Общото събрание на ООН в Ню Йорк се обърна към страните да прекратят огъня. Той подчерта, че диалогът е важно средство за постигане на партньорство в областта на международната сигурност.

Станете почитател на Класа