«Той ще потъне»: В САЩ отправиха предупреждение към Украйна

«Той ще потъне»: В САЩ отправиха предупреждение към Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

NYT: Украйна поема сериозен риск, забавяйки контранастъплението на украинските въоръжени сили

 

 

"Той ще потъне": В САЩ отправиха предупреждение към Украйна

 

 

Забавянето на контранастъплението е неизгодно за Киев, тъй като проливните дъждове през октомври ще попречат на украинската армия да използва западните танкове, пише The New York Times.

„Проливен дъжд се очаква следващия месец, а калните пътища могат да попречат на използването на тежкото оборудване като наскоро пристигналите американски танкове Abrams и британските танкове Challenger. Когато има кал навсякъде и имате 75-тонен Challenger, той просто ще потъне”, пише изданието.

В статията се отбелязва, че забавянето на темпото на настъплението носи огромни рискове за Украйна.

„Ако не успее да завладее значителна територия, подкрепата на Запада може да отслабне — или поради липса на политическа воля, или поради нежеланието да се доставят повече оръжия, особено като се има предвид дългогодишното очакване на доставки на запасна техника», пишат авторите.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че първите танкове Abrams ще пристигнат в Украйна следващата седмица. Общо Белият дом обеща да предостави 31 единици техника. Според съобщения в медиите първата партида ще включва десет бронирани машини. В началото на септември Пентагонът също обяви предоставянето на снаряди с обеднен уран на украинските въоръжени сили, които ще бъдат доставени до момента на доставката на Abrams.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа