За любовта на Африка към Русия

За любовта на Африка към Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.09.2023
  • Share:

В Африка казват, че обичат повече Путин, отколкото го  обичат в Русия. От къде възниква такава силна любов и искрена човешка благодарност? 

 


Русия никога не е гледала на африканския континент като на пространство за печалба или като обект за колонизация и никога не е говорила с народите на Африка с арогантен тон, от позиция на превъзходство и сила.

 

В Африка се наблюдава огромна тяга към Русия, а руският президент Владимир Путин е за мнозина на континента символ на борбата за справедливост в света. Това заяви посланикът по специални поръчения на руското външно министерство, ръководител на секретариата на Руско-африканския форум за партньорство Олег Озеров.

„Виждаме огромно желание, дори не можете да си представите, каква огромна тяга от страна на Африка към Русия“, отбеляза Озеров на международния семинар на Императорското православно палестинско общество (IPOS), на който той е член на съвета.

 

За любовта на Африка към Русия

 

 

На неотдавнашната втора среща на върха Русия-Африка, каза Озеров, представители на африкански страни са се обръщали към него и са казваали, че „обичат Путин толкова много, дори повече, отколкото го обичат в Русия“.

„Путин днес е символ на борбата за справедливост в целия свят, за традиционните ценности, за семейството и нормалните здрави отношения между хората, срещу цялата тази вълна от извращения, които Западът, сатанистите и други тъмни сили се опитват да ни стоварят върху нас. “, добави Озеров.

Отношенията между Русия и Африка имат дълга история и винаги са били многостранни. Още през втората половина на 20 век съветските инженери и специалисти взеха активно участие в реализацията на редица големи промишлени проекти в много страни на континента.
Построени са електроцентрали, металургични и минни заводи, петролни рафинерии, машиностроителни предприятия и други важни национални стопански обекти

Днес Африка е световен лидер по ръст на потреблението. Селското стопанство, химическата промишленост и селскостопанските технологии, нефтопреработвателната и минната промишленост, енергетиката и мирните ядрени технологии се развиват бързо на континента. Повечето страни се интересуват от развитие на инфраструктурата, а търсенето на автомобили и специално оборудване нараства. Във всяка от тези области руският бизнес има какво да предложи.

Регион с население от почти 1,5 милиарда души е съпоставим с Китай“, отбелязва Анна Беляева, изпълнителен директор на Асоциацията за икономическо сътрудничество с африканските страни

Според мнението на Ирина Абрамова, директор на Института по африканистика на Руската академия на науките, буквално след 15-20 години този континент ще определя демографската картина на света и значително ще повлияе на мащаба на глобалното потребителско търсене.

«Русия, чиято западна насока на външноикономическа дейност е значително намалена заради санкциите, трябва да търси нови пазари за своите продукти, предимно за износ без ресурси. Очевидно е, че ще бъде почти невъзможно да се решат тези проблеми без африканския континент, ”, смята Абрамова.

Руското външно министерство отбеляза, че Африка остава един от приоритетите на руската външна политика. Според върховния посланик Олег Озеров континентът се движи уверено по пътя на политическото, социално-икономическото, научно-техническото развитие.

„Очакваме, че в близко бъдеще ще бъде възможно да се осигури прогресивно нарастване на търговско-икономическите връзки между Русия и страните от континента, да се увеличи броят на съвместните взаимноизгодни проекти в областта на енергетиката, селското стопанство, използването на недрата. , развитие на инфраструктурата и високите технологии. Партньорството в бизнеса също традиционно е приоритетно обучението и подготовка на кадри“, отбеляза посланикът.

Отношенията между Русия и Африка имат много обещаващо бъдеще и африканските държави разбират това и с желани се стремят към това бъдеще.

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа