Макрон лансира Екологичен план за прекратяване на използването на изкопаеми горива във Франция до 2030 г

Макрон лансира Екологичен план за прекратяване на използването на изкопаеми горива във Франция до 2030 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2023
  • Share:

Еманюел Макрон разкри национален екологичен план за намаляване на емисиите на парникови газове във Франция с 55% и прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г.
Говорейки след специален министерски съвет в Елисейския дворец, френският президент каза, че допълнителни 10 милиарда евро ще бъдат вложени в програмата от 50 точки, която той описа като „екология à la Française".
„Планът има за цел да се справи с климатичната криза, като същевременно гарантира Франция да остане конкурентоспособна в селското стопанство и индустрията", каза Макрон.
„От съществено значение е Франция намали зависимостта си от така наречените изкопаеми горива, въглища, петрол и газ, които вече не произвеждаме, но от които зависим. Целта е тази зависимост да се намали от 60% на 40% до 2030 г." каза той.
„Приоритетът, който сме си поставили, е до януари 2027 г. напълно да прекратим използването на въглища за нашето производство на електроенергия", каза той.
Други мерки в плана включват ускоряване на производството на електрически автомобили, постепенно спиране на газовите котли, въпреки че президентът не успя да наложи пълната им забрана. Той също така включва нови проекти за офшорни вятърни паркове, откриването на няколко фабрики за електрически батерии в Северна Франция, карта за установяване къде могат да бъдат намерени природни ресурси във Франция, включително водороден газ и основни елементи за литиеви батерии, и държавна инвестиция от 700 милиона евро в регионалната влакова мрежа.
Компаниите, отговорни за 50 от най-мръсните индустриални обекти във Франция, трябва да подпишат споразумение за намаляване на замърсяването с 45% преди 2030 г.
Макрон каза, че държавата ще си върне контрола върху цените на електроенергията следващия месец. Той каза, че хората ще бъдат насърчени да търсят алтернативи като термопомпи, обещавайки да утрои производството на помпи през следващите три години и да обучи 30 000 нови монтажници.
Въпреки че Макрон обяви плана, кабинетът на министър-председателя Елизабет Борн го изготви след назначаването на Антоан Пелион за генерален секретар по екологичното планиране миналата година. Той беше натоварен със задачата да „координира разработването на национални стратегии в областта на климата, енергията, биоразнообразието и кръговата икономика".
Борн представи плана на партийни лидери и екологични групи миналата седмица, някои от които го определиха като разочароващ. „Това екологично планиране е най-дългият комуникационен план в историята", каза Марин Тонделиер от Europe Écologie les Verts след среща с министър-председателя. Оливие Форе, лидерът на социалистическата партия, каза, че планът е "разочароващ".

Станете почитател на Класа