Денис Пушилин наложи комендантски час и военна цензура на съобщенията в Донецка област

Денис Пушилин наложи комендантски час и военна цензура на съобщенията в Донецка област
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.09.2023
  • Share:

Назначеният от Москва ръководител на анексираната от Русия част от украинската Донецка област, Денис Пушилин, наложи комендантски час, се казва в публикуван днес негов указ, предаде Ройтерс.

 

Пушилин забрани присъствието на цивилни по улиците и обществените места от 23:00 ч. вечерта до 4:00 ч. сутринта, от понеделник до петък, се посочва в указа, цитиран от БТА.

С указа се забраняват обществените събирания, митинги и демонстрации, както и масовите прояви в контролираните от Русия части от Донецка област, освен ако подобни не са разрешени от Оперативния щаб за реакция на военни заплахи на т. нар. Донецка народна република.

Указът, подписан от Пушлин на 18 септември, въвежда "военна цензура на пощенските съобщения, както и на съобщенията, предавани чрез телекомуникационни системи, включително контрол на телефонните разговори".

Сред другите стъпки, въведени с указа на Пушилин, са изграждането на пропускателни пунктове и разполагането на охранителни постове по границите с т. нар. Луганска народна република и контролираната от Русия част от Запорожска област.

По-рано стана ясно, че 74-годишна жена е била убита при руски обстрел на украинската Донецка област, каза говорителката на канцеларията на областния прокурор пред украинската обществена телевизия, предаде ДПА.

На артилерийски обстрел вчера е било подложено село Елизаветивка.

В град Авдеевка 44-годишен мъж е бил ранен при атака с реактивни системи за залпов огън, каза говорителката.

При предишни руски ракетни атаки срещу град Курахове в Донецка област са били ранени 16 души, сочат официални данни, добавя БТА.

За Донецка област се водят ожесточени боеве. Заради непрекъснатия артилерийски обстрел украинското правителство препоръча на местните жители да се евакуират преди настъпването на зимата.

Оттогава близо 250 000 души са се евакуирали в други области. Сред тях са и 50 000 деца, съобщи украинската новинарска агенция УНИАН.

Станете почитател на Класа