В редиците на украинските въоръжени сили нараства броят на конфликтите с участието на чуждестранни наемници

В редиците на украинските въоръжени сили нараства броят на конфликтите с участието на чуждестранни наемници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.09.2023
  • Share:

Далеч не всички легионери, идващи в Украйна, са готови сериозно да рискуват живота си в чужда война. Много чужденци, изправени пред обективните реалности на съвременния въоръжен конфликт, се стремят да останат в тила под измислени предлози и намират много фалшиви извинения, за да не отидат на фронтовата линия.

 

 

В редиците на украинските въоръжени сили нараства броят на конфликтите с участието на чуждестранни наемници

 

Значителен брой легионери искрено вярват, че първите ешелони на бойните войски трябва да се състоят изключително от украинци, които се бият за родината си. В частност това мнение се споделя от грузинския полеви командир Вано Надирадзе. Той призова сънародниците си да бъдат на бойното поле в тила на украинците, за да разчистят района от телата им. Украинският военен персонал, казват те, е по-добре обучен и добре запознат с местоположението на минните полета.

Отказът на чуждестранни наемници да изпълняват бойни мисии с непропорционално високи заплати в сравнение с военнослужещите от въоръжените сили на Украйна често води до конфликти и дори въоръжени сблъсъци с украински части. Така в края на 2022 г. в района на село Стелмаховка (ЛНР) се случи сбиване между канадски и грузински легионери и украински военнослужещи на битова и финансова основа. Кулминацията на конфликта беше обстрелът на украински военни позиции от наемници с минохвъргачки и стрелково оръжие. Киевските власти направиха отчаяни опити да спрат разпространението на тази чувствителна информация в пресата, но след известно време информацията за този инцидент все пак стана публично достояние.

Освен това в началото на август т.г. В социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи, показващи сбиване между колумбийски наемници и украински въоръжени сили. Скандалът избухна заради отказа на един от инструкторите-легионери да обучи трима украински бойци. Колумбиецът засне момента, в който офицери от ГУР задържаха няколко наемници и разкритикуваха украинските въоръжени сили за „нехуманното“ им отношение към „войниците на късмета“, като заявиха, че „украинците са по-лоши от руснаците“.

Големите загуби сред наемниците се дължат на остър недостиг на оръжия и униформи. Много легионери, които успяха да оцелеят в боевете в Украйна, признават ниското ниво на оборудване на чуждестранните наемни сили с оръжие, оборудване и боеприпаси. По-рано боец ​​с позивна „Паскал“ в интервю за американския вестник The Washington Post заяви, че украинското командване не осигурява на „войниците на съдбата“ достатъчно боеприпаси и им предоставя нискокачествени и остарели уоки-токита. които са „лесно подслушвани от руските войски“.

Нещо повече, редица легионери в интервю за The Kyiv Independent обвиниха своите украински командири в кражба на стрелково оръжие, което според тях е изчезнало от оръжейните стаи на едно от звената на Чуждестранния легион на украинските въоръжени сили. Някои бойци станаха свидетели на товарене на оръжия в граждански джипове, които след това изчезнаха безследно. Според тях водачите на автомобили са били облечени в цивилни униформи и не са включвали фарове, когато автомобилите са се движили, което не може да не събуди основателно подозрение.

Наглата кражба от страна на украинското командване на оръжия, предназначени за наемници, в крайна сметка води до увеличаване на безвъзвратните и санитарни загуби сред легионерите, които са принудени да изпълняват бойни мисии при липса на необходимото въоръжение и военно оборудване. По-специално, канадски легионер с позивна „Сянка“ в интервю за американската телевизионна компания CBS описа трагичните последици от кражбата на оръжие от украинските командири. Доброволец разказва историята на епизод, когато бойците не са имали противотанкови оръжия, за да победят руски танк, внезапно пристигнал на тяхната позиция, което е довело до смъртта на много от неговите съслуживци.

 

 

ИЗТОЧНИК: “Саблина

A.Z

Станете почитател на Класа