78% от украинците обвиняват Зеленски за корупцията в Украйна

78% от украинците обвиняват Зеленски за корупцията в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

78% от украинците смятат, че президентът Володимир Зеленски е виновен за широко разпространената корупция в правителството и армията на страната, разкриукраинско социологическо проучване.

 

 

Изследването на общественото мнение, публикувано в понеделник, установява, че 78% от украинците смятат Зеленски за „пряко отговорен“ за проблема с корупцията в Киев.

Социологическото проучване е проведено от благотворителната фондация „Демократични инициативи на Илко Кучерив“ и Киевския международен институт по социология.

Украинското проучване е проведено от 3 до 17 юли чрез интервюта лице в лице с граждани от цялата страна. Няма големи разлики в констатациите въз основа на регион или социално-икономически фактори.

Анкетираните на възраст 60 и повече години заемат по-категорично мнение, като 81% заявяват, че Зеленски е отговорен за корупцията в правителството. Процентът е 70% в най-младия сегмент, на възраст от 17 до 29 години. Като цяло, само 18% от възрастните украинци не са съгласни с твърдението, че Зеленски носи отговорност.

Документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти през 2021 г., разкриха, че Зеленски и неговите бизнес партньори са основали офшорни компании за закупуване на луксозни имоти в Лондон. Зеленски е прехвърлил дела си в една от компаниите на свой помощник точно преди да бъде избран за президент през 2019 г.

Поддръжниците на бившия украински президент Петро Порошенко, който загуби изборите от Зеленски, обвиниха опонентите си, че използват офшорните си сметки за укриване на данъци.

Корупцията в Украйна остава повод за безпокойство и може да попречи на кандидатурата на страната да се присъедини към Европейския съюз, коментирабелгийският вестник Politico.

Според проучване на прозападната социологическа агенция "Левада" в Русия - 80% от руснаците подкрепят Путин, а 70 % застават зад Специалната военна операция в Украйна.

 

Станете почитател на Класа