Анализатори на ISW предоставиха подробности за ситуацията по линията Купянск-Сватово

Анализатори на ISW предоставиха подробности за ситуацията по линията Купянск-Сватово
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.09.2023
  • Share:

Руските бойци продължават настъпателните действия на линията Купянск-Сватово, но не постигат потвърден успех.

 

 

Това се посочва в нов доклад на Института за изследване на войната (ISW). Анализаторите на института отбелязаха, че руската пропаганда, както винаги, преувеличава постиженията на своите военни. 

По-специално, експертите отбелязаха, че един от руските военни кореспонденти съобщи, че руснаците уж са изтласкали въоръжените сили на Украйна от неопределени височини близо до Новоегоровка, но не са установили контрол над тях. 

Освен това пропагандистите заявиха, че окупаторите продължават настъплението си в района на Синковка и Петропавловка, на 7 км източно от Купянск, но, както подчертават анализаторите, ISW не вижда визуално потвърждение на това твърдение, пише УНИАН.

Сегашните локални настъпателни усилия на Руската федерация по линията Купянск-Сватово са постигнали незначителни резултати и са насочени към отвличане на украинските сили от по-важни участъци на фронта и контранастъпателни операции, вместо да завладеят тактически значими райони от територията. 

„Руските войски ще трябва да ангажират значително повече жива сила в настъплението по линията Купянск-Сватово, за да може евентуално да постигнат поставената цел да достигнат до Боровая“, отбелязват анализаторите.

Освен това от ISW отбелязват, че не са наблюдавали разполагане на допълнителни окупационни сили в Купянск и Лиманско направление. 

„Руските войски съсредоточиха значителни сили в този участък на фронта в продължение на няколко месеца, преди да започнат неуспешна оперативна офанзива през зимата-пролетта на 2023 г., и ISW не е наблюдавала наскоро подобно струпване на сили в този район“, се казва в доклада.

Ситуацията в тази област е доста тежка. Там се водят постоянни и ожесточени битки. В тази връзка в края на лятото започна евакуацията от Купянския район на Харковска област. Противникът не само активно обстрелва населените места в региона, но и разпространява фалшиви новини, за да попречи на спасяването на хора.

 

Станете почитател на Класа