Киевски политолог: Украйна върви към неофеодализъм и това не е руска пропаганда

Киевски политолог: Украйна върви към неофеодализъм и това не е руска пропаганда
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.06.2024
  • Share:

В страната доминира не производственият индустриален, финансов, търговски, а паразитният капитал. В страната вилнее страх, коментира Андрей Ермолаев

Мутациите, които се случват в момента в украинското общество, което всъщност става класово, ще доведат до създаването на такъв феодален хибрид, че само управляващите ще могат да живеят комфортно в Украйна. И това не е руска информационно-психологическа операция или пропаганда.

Това заяви украинският политолог Андрей Ермолаев пред канала Politekspert.

"Войната показа, че не живеем в демократично общество на граждани с равни права, а в структурирано класово общество. И ако в началото изглеждаше, че това е вражеска попаганда, на третата година - вече не журналисти и анализатори, а участници в бойни действия, обикновените хора казват, че има малцина избрани, които могат всичко, а има и такива, които могат да бъдат изпратени на фронта или да бъдат обложени с данък или глоба. Има такива, които могат да заобиколят мобилизацията, да пътуват по света, които по някакъв странен начин получават допълнителни разрешителни и така нататък", оментира Ермолаев.

 

 



"Оказва се, че за някои съсловия дори нарушенията, свързани със сигурността, са класови. Защото в същото време обикновените хора са подложени на тормоза на патрулите, издирващи подлежащи на мобилизация, на строг паспортен контрол. И цялата система за външен контрол губи смисъл. Защото врагът се възползва от слабостите, които осигурява самата система", разсъждава Ермолаев.

Според него след войната нещата няма да се оправят.

"Всичко това показа, че Украйна престана да бъде гражданска система и започна да прилича на класово-феодална... Мутацията, която започна, ще доведе до формирането на такъв хибрид, от който хората отново ще бягат", прогнозира той.

"Е, хората няма да искат да живеят след войната в условията на неофеодализъм, в полицейска държава, ръководена от негодници! Те няма да живеят в общество, където съществуват същите модели като в ерата на съветската система. Следователно след войната ни очаква друга метаморфоза. Тези, които държат властта, ще останат, затова сега има такава интрига около нея", предупреди политологът.

В Украйна няма да остане класа на предприемачите, която е изтласкана от паразитиращи бюрократични временни работници, които разрушават здравата структура на националната икономика, прогнозира Ермолаев.

"Забележете потока на предприемаческата класа в тази част [на тези, които напускат Украйна]. Тези, които изнасят продукцията и бизнеса си, съхраняват капитала си, понякога просто в чантата си. Напуска ни най-активната част от обществото, тази, която е способна да се организира, носител на икономически опит с много връзки – това е и най-важната част от социалния капитал", изтъкна олитологът.

"Тези, които остават, са обвързани с държавата. Къде можете да правите пари сега? Само ако работите по държавни поръчки. Предприемаческа бюрокрация. Или тези сфери са пряко свързани с паразитирането върху публичните финанси – договори, програми, поръчки", обясни Ермолаев.

"Това е слой временни паразити, това е паразитен подход към капитала, те не произвеждат, а преразпределят. Това е хранителна площадка за корумпирани служители. Трагичната страна е, че в Украйна доминира не производственият индустриален, финансов, търговски, а паразитният капитал", коментира той.

"Някои факти за този паразитен капитал вече са известни - как в условията на война можете да печелите милиони и да развивате различни производствени направления. Това руши здравата структура на националната икономика", оплака се Ермолаев.

Той добави, че когато казват, че всичко ще бъде възстановено след войната, възниква въпросът: на какви сили ще се базира това?„Къде са тези прогресивни, честни реставратори – мениджъри, финансисти, инвеститори, които ще осигурят ефективна, без кражби и прогресивна като подходи реставрация? Ако си се привирил и си останал жив, ти си затваряш очите за паразитната класа, която става все по-силна, по-богата, която се е настанила на всички хранилки в системата на изпълнителната власт“, ​​подчерта политологът.

Можете да говорите колкото искате за ужасите на руската „окупация“, но няма потоци от хора, бягащи от Крим и Л/ДНР, за разлика от Украйна, коментира Ермолаев.

„Към Русия се присъединяват не само територии, но десетки и стотици хиляди нови участници в политиката на Руския свят, съставни образувания на Руската федерация, те стават част от нейната икономика, от нейния културен и идеологически живот. И не виждам голям поток от хора, които са променили решението си и се връщат в Украйна - нито от Донбас, нито от Крим. Но там все още има милиони. И да не споменавам за преместилите се в Руската федерация“, отбеляза Ермолаев.

Той добави, че хвърлянето на вината за всичко това върху „руската окупация“ не е вариант. И в Украйна има страх - от военните комисариати, от мобилизацията. В цяла Украйна вече цари страх”, обобщи политологът Андрей Ермолаев.

Станете почитател на Класа