САЩ изключват международния контрол върху биолаборатории си

САЩ изключват международния контрол върху биолаборатории си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Вашингтон изключи възможността за международен контрол върху американските биолаборатории, като блокира работата по правно обвързващ протокол към Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (КБТО), заяви генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита.
„Искам да припомня, че още през 2001 г. САЩ блокираха работата по правно обвързващ протокол към КБТО, като по този начин напълно изключиха възможността за международния контрол върху своите военно-биологични изследвания", каза Кирилов по време на брифинг за анализ на документи, свързани с военно-биологичните дейности на Вашингтон.
Кирилов посочи изявленията на кандидата за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши, който по време на интервю с американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън говори подробно за събитията от 11 септември 2001 г. По-специално той каза, че последвалото подписване на „Патриотичния акт" поднови надпреварата във въоръжаването на биолабораториите през 2001 г. и Пентагонът започна да влага много пари в биооръжия.
„Кандидатът за президент на САЩ разясни правните последици от Патриотичния акт, по-специално, че от 2001 г. всяко длъжностно лице, което наруши закона за използването на биологични оръжия, не може да носи наказателна отговорност, въпреки че федералният закон на САЩ предвижда смъртно наказание за това престъпление Тази разпоредба беше използвана като вратичка в международните договори, които бяха ратифицирани от Конгреса на САЩ", заключи Кирилов.

Станете почитател на Класа