"Много окуражаващо". Блинкен каза в Киев, че украинската контраофанзива има напредък

"Много окуражаващо". Блинкен каза в Киев, че украинската контраофанзива има напредък
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен каза, че е окуражен от резултатите от контраофанзивата на украинската армия. Блинкен пристигна в сряда на двудневно посещение в Киев. Пристигането му съвпадна с руска ракетна атака в Донецк, при която загинаха най-малко 17 души.

 

 

Блинкен каза, че иска да чуе от президента на Украйна Володимир Зеленски впечатленията му за напредъка на контраофанзивата, след като Зеленски прекара последните два дни близо до фронтовата линия.

"Виждаме важен напредък в контраофанзивата и това е много, много окуражаващо", каза Блинкен в началото на срещата си със Зеленски, предаде Ройтерс.

Преди това Блинкен се срещна с външния министър Дмитро Кулеба.

"Искаме да се уверим, че Украйна има всичко необходимо, не само за успех в контраофанзивата, но и занапред", каза Блинкен на Кулеба.

В последните седмици американски медии цитират неназовани представители от Вашингтон, според които украинската контраофанзива е твърде бавна и не постига очаквания успех. Киев реагира остро на тези коментари, припомня Ройтерс.

Украйна успя да си върне контрола над десетина селища в последните седмици. Напредъкът е по-бавен, защото руските части са минирали почти всички позиции.

Посещението на Блинкен идва на фона и на сериозните промени, които украинският президент Володимир Зеленски направи по високите етажи на Министерството на отбраната заради нарастващите опасения за корупция при сключването на военни договори.

В сряда парламентът в Киев одобри Рустем Умеров за нов министър на отбраната. Той заменя на поста Олексий Резников, за чията смяна се говореше отдавна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малко преди посещението Русия отново атакува украинската столица с ракети. В публикация в Telegram ръководителят на Киевската градска военна администрация, каза, че противовъздушната отбрана е свалила ракетите и че няма жертви или щети в града.

Пътуването до Украйна е четвъртото за Блинкен от началото на войната и първото му от септември 2022 г.

Станете почитател на Класа