Президентът на Израел призова за край на кризата със съдебната реформа

Президентът на Израел призова за край на кризата със съдебната реформа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.09.2023
  • Share:

Президентът на Израел Ицхак Херцог призова вчера министър-председателя Бенямин Нетаняху и политическите му съперници да постигнат компромис, който да сложи край на кризата със съдебната реформа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

В понеделник Херцог заяви, че през последните няколко седмици е разговарял с лидерите на управляващата коалиция и на опозицията, за да даде нов тласък на процеса по постигане на споразумение, с което да бъде избегнато задълбочаване на кризата след месеци на протести срещу реформата.

"Има моменти в такава криза, когато ръководството трябва да се възползва от рядката възможност да потърси (останалите) и да постигне споразумение. Това е такъв момент", изтъкна Херцог. "Стига вече. Призовавам лидерите да проявят отговорност", каза още президентът.

Херцог отправи призива си преди 12 септември, когато Върховният съд ще заседава в състав от всичките си 15 членове, за да разгледа жалба срещу законодателно изменение, което ограничава собствените му правомощия. Изменението бе прието през юли от коалицията на Нетаняху.

През януари управляващата коалиция започна кампания за преразглеждане на съдебната система на страната, която предизвика безпрецедентни протести.

Станете почитател на Класа