Зеленски е решил да отстрани Резников от поста министър на отбраната

Зеленски е решил да отстрани Резников от поста министър на отбраната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.09.2023
  • Share:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е решил да отстрани Алексий Резников от поста министър на отбраната и предложи да го замени с Рустем Умеров, предаде ТАСС.

 

 

„Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна“, каза Зеленски във видеообръщение в канала си в Telegram.Смятам, че министерството има нужда от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло. Сега Рустем Умеров трябва да оглави министерството. Върховната Рада на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров няма нужда от допълнително представяне. Очаквам парламентът да подкрепи тази кандидатура“.

Министерството на отбраната и лично Резников многократно са ставали обект на критики в Украйна заради корупционни скандали. По-специално, през януари агенция УНИАН и вестник „Зеркало недели“ публикуваха резултатите от журналистическо разследване, чиито автори въз основа на няколко документа установиха, че военното ведомство купува продукти за военнослужещи два или три пъти цената на това, което може да се купи в магазините на дребно в Киев, посочва ТАСС.

Тогава Резников каза, че тези публикации целят да очернят ръководството на министреството и обясни данните от публикуваните фактури като „грешка при преобразуването на парчета в килограми“. 

Още през август се разгоря друг скандал, наречен в Украйна „курткогейт“. Така журналистите разбраха, че през есента на 2022 г. военното ведомство е подписало договор с турска компания за доставка на зимно облекло за украинските въоръжени сили. Според придружаващите документи в една от пратките в Украйна е трябвало да бъдат доставени 4900 якета на стойност 142 000 долара. В крайна сметка обаче цената се покачи до $421 000. Освен това се оказа, че доставчикът се намира не в Турция, а в Запорожие. Голосеевският районен съд на Киев образува наказателно дело.

 

 

Рустем Умеров е роден през 1982 г. в Узбекистан, където семейството му е депортирано през 1944 г. След репатрирането на кримските татари в края на 80-те години семейство Умерови се завръща в Крим. Завършва Националната академия за публична администрация към президента на Украйна със специалност икономика и финанси. Занимава се с предприемаческа и инвестиционна дейност.

През 2019 г. той беше избран във Върховната Рада от партията "Голос". Той е секретар на Комитета по правата на човека. Ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна от 2022 г.

 

Станете почитател на Класа