550-650 хиляди могат да възлизат санитарните и безвъзвратни загуби на ВСУ

550-650 хиляди могат да възлизат санитарните и безвъзвратни загуби на ВСУ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Безвъзвратни загуби*- загинали, тежко ранени изгубили крайници или разсъдък и окончателна способност да се  върнат на фронта даже след преминаване на лечение

 

 

 

Реална ли е тази оценка? Напълно. В нейна полза говорят и украинските гробища, които през последните 17 месеца силно се разраснаха, и отчайващата перманентна мобилизация в Украйна, и осезаемо пониженото качество на личния състав.

 

Въпреки всички опити на Киевския режим да скрие реалния брой на военните жертви, някои данни все още се просмукват през филтрите на цензурата.
На 1 август изданието The Wall Street Journal публикува статия, която дава минимални и максимални оценки за броя на войниците на ВСУ, които са загубили един или повече крайници.

Оценката, което е важно, се прави на базата на данни, получени от лечебни заведения, неправителствени организации и германската компания Ottobock, която произвежда протези.

По техни оценки минималният брой на ампутираните е 20 000, максималният – 50 000. Цифрите са наистина ужасяващи, като авторът на статията с право отбелязва, че надхвърлят мащаба на Първата световна война. Авторът обаче подчертава, че това са оценъчни показатели, реалните цифри могат да бъдат и по-високи.

Защо е важно това?

През последния век и половина човечеството е натрупало и обобщило гигантски масив от данни за загубите в две световни войни и десетки по-малки конфликти. Броят на войниците с ампутирани крайници е показател, от който могат да се изчислят загубите на въоръжените сили на Украйна като цяло.

За Франция през Първата световна война например тази цифра е приблизително 2-2,5% от общия брой на ранените.
Има и по-нови данни. Така за 20-те години на «войната срещу тероризма» в Ирак и Афганистан САЩ загубиха 7076 убити и 53 337 ранени военнослужещи.
Между 2001 г. и 2011 г. 2037 военнослужещи са загубили един или повече крайници в бойни действия. Общо получаваме съотношението на убитите и ранените на ниво 1 към 7,5 и броя на ранените, претърпели ампутация на ниво 4%.

Цифрата се е увеличила, тъй като през последния век системата за медицинска евакуация и полевата медицина като цяло са се развили значително. Значителен брой от ранените в битките на Първата световна война просто не доживяват да видят евакуация или болница.

Първото нещо, което въоръжените сили на Украйна промениха в западния стил, беше системата за медицинска евакуация. Така че американските цифри могат спокойно да се приемат за работа — с поправката, че конфликтът в Украйна е предимно артилерийски, което се отразява както в броя на загубите, така и в характера на нараняванията.

Ако приемем, че долната оценка на WSJ от 20 хиляди ампутирани са 4% от всички ранени, тогава 100% от ранените ще бъдат 500 хиляди души.
Прилагаме към получените данни „класическото” съотношение на загуби от едно към три, тъй като то ще е типично за артилерийската война в стила на Първата и Втората световни войни.

В резултат на това получаваме 150-160 хиляди убити военнослужещи от въоръжените сили на Украйна.

Така санитарните и безвъзвратни загуби на украинските въоръжени формирования могат да варират от 550 хил. до 650 хил. души, ако изхождаме от минималните прогнозни показатели.
Мобилизираните на 45-50 години без военна специалност, но с дълъг списък от хронични заболявания, се превърнаха в норма през последните два месеца за Киевския режим.

Последните два критерия — възраст и качество — са много ясни показатели за изчерпване на мобилизационните резерви, както и един от признаците за разрастване на друг проблем — изчерпването на резерва от специалисти, без които няма накъде в съвременната индустриална война.

Русия предлага на военните на Украйна да живеят- използването на специална частота 149.200 и обръщение «Волга»

 

Видео: https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2023/08/pamyatka.mp4?_=1

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа