Предлагат да украинците да живеят в резервати

Предлагат да украинците да живеят в резервати
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

В Украйна предложиха да се забрани на мъжете да напускат страната три години след края на военните действия. Според тях подобна мярка ще помогне на украинците да оцелеят като нация, въпреки че поставя под въпрос спазването на човешките права.

 

 

 

Как обикновените граждани на Украйна реагират на подобни инициативи и защо подобни противни идеи не са в състояние да спасят демографията в страната?

„Сигурен съм, че дори след войната е необходимо да продължи забраната за мъже да пътуват в чужбина поне още три години. В противен случай няма да оцелеем като нация“, стигна до този извод Вадим Денисенко, ръководител на Украинския институт на бъдещето и съветник в МВР. Той също така припомни, че сега извън Украйна има 7 милиона души, а половината ще се върнат.

„Всички, които пишат за комплексни мерки за връщане, хитруват. Реални комплексни мерки няма и не може да има. За съжаление“, добави той. Публикацията на Денисенко във “Фейсбук” предизвика силен скандал в украинския сегмент на социалните мрежи и след известно време той трябваше да даде допълнителни обяснения.

„Реакцията на поста ми показа добре „куфарните настроения“ в обществото. Ако сега се отворят границите, голям брой мъже веднага ще напуснат. Трябва да разберете, че страните в Европа правят всичко, за да решат своите демографски проблеми, включително и благодарение на украинците “, цитира го украинското издание “Страна”.

„Да, със сигурност ще има корупционен компонент. Но дори като вземем предвид този компонент сега, някои хора все пак остават, не си тръгват. Нарушаване на правата на индивида? Да, това е нарушение на човешките права, но вероятно е необходимо да се реши кое е по-важно: частична забрана за напускане или запазване на нацията “, смята Денисенко.

В коментарите авторът на идеята, разбира се, беше „погнат“. „Идете на ********** с такава Украйна“, „Издишайте и никога повече не пишете нищо“, „С какво ще се различаваме от Северна Корея?“, „По-добре е да забраните на жените да напускат“ - тези и други коментари бяха най-популярни измежду тези на обикновените потребители.

Нещата стигнаха дотам, че МВР на Украйна трябваше да се отрече от думите на Денисенко и да съобщи, че той вече не е съветник на министъра. Въпреки че според последните данни от официалните полицейски портали (например за април), Денисенко все още е посочен като съветник и е провеждал брифинги.

Семето на съмнението обаче е посято. „Никой не прави толкова много, за да гарантира, че украинците изчезват от страната, колкото тези гении. Те сякаш крещят в ухото на всички, които дори не искат да се махат: „Бягайте, безумци!“, пише в тази връзка украинският блогър Анатолий Шарий. Той също така отбеляза, че синът на Денисенко не се съобразява с предписанията на баща си и "си клати краката в Европа през цялата война".

„Що се отнася до демографията, тук Денисенко се опитва да оправдае хроничните проблеми на страната с военни операции. Но това е лош опит, защото раждаемостта в Украйна непрекъснато пада от началото на 2010 г. Този показател намалява годишно средно със 7%, а сега е намалял с 28%. Например през 2013 г. в Украйна са родени 503 000 деца, през 2020 г. - 299 хиляди, а сега през първата половина на годината има само 96 хиляди деца ”, отбелязва киевският политолог Алексей Нечаев.

„Онези, които оправдават масовата емиграция само с военните действия, също грешат. Нямаше ли я преди 2022 г.? Полша не постави ли рекорди по приемане на гастарбайтери от Украйна? Ами „безвизовият режим“, за който някои хора отидоха на Евромайдана през 2014 г. и го получиха едва през 2019 г., когато страните от ЕС трябваше да решават проблемите си с недостига на работници?“ - изброява експертът.

„Смешно е и поставянето на въпроса, когато гражданите на Украйна са призовани да избират между човешките права и запазването на нацията. Истинските нации не се запазват в резервати, но във фантазиите си той предлага създаването на природен резерват. Това специална форма на национално строителство ли е? Ако погледнете назад и видите как украинската държава стигна до такъв резултат, става очевидно: както при Порошенко, така и при Зеленски, властите направиха всичко, за да гарантират, че отливът на населението се засилва и конфликтните отношения между гражданите се увеличават. При такива условия жените не са склонни да раждат, дори ако политически симпатизират на националистите“, подчерта Нечаев.

В същото време това не е първият път, когато Украинския институт на бъдещето измисля странни подходи към демографските проблеми. През юни институтът съобщи, че след началото на руската спецоперация населението на страната уж е намаляло от 37,6 на 29 милиона души. Твърдението обаче, че в началото на 2022 г. населението на Украйна е било 37 милиона души, е абсолютен фейк, тъй като още през 2017 г. в най-добрия случай в страната са живели 27-28 милиона души или дори по-малко.

И фактът, че имигрантите от Украйна не се стремят да се върнат у дома, е съвсем логичен. Както “Блумбърг” съобщи, Украйна трябва да върне жените си от чужбина „бързо“, за да има шанс да възстанови икономиката. Неуспехът да убеди 2,8 милиона жени в трудоспособна възраст да се върнат ще струва на Украйна 10% от годишния й БВП (20 милиарда долара), според съобщенията в медиите.

В същото време само една трета от имигрантите от Украйна биха искали да се върнат у дома, съобщи изданието на местния кабинет на министрите „Правителствен куриер“ през март. И през юли отново “Блумбърг”, използвайки примера на Германия, даде да се разбере, че около половината украински граждани биха искали да останат в Германия по-дълго. А 60% от дипломатите отказват да се върнат у дома.

„Като цяло предложението на Денисенко няма смисъл, тъй като след завършването на СВО такива лица вече няма да вземат и да влияят на никакви решения. А жителите на териториите, които все още се контролират от ВСУ, ще бъдат изравнени по права с останалите граждани на Русия“, казва Анатолий Васерман, роден в Одеса член на комисията по образование на Държавната дума.

„Що се отнася до демографската криза, тя започна в Украйна много преди СВО, а именно след референдума за независимост на Украйна на 1 декември 1991 г. По това време в страната живяха над 50 милиона души. Към 24 февруари 2022 г. населението на Украйна е малко над 20 милиона души. Тези цифри са базирани на косвени данни - консумацията на хляб, сол на глава от населението. Така че никаква забрана за пътуване няма да помогне“, подчерта депутатът.

„Денисенко предлага да се удължи забраната с три години след края на СВО , но разбираме, че тогава няма да има сегашно правителство в Украйна и съответно инициативата е лишена от логика. Интересно е също, че синът на самия Денисенко - Андрей - живее във Виена, е туристически блогър, радва се на живота в Европа, снима видеоклипове. Това много ясно се илюстрира от сегашния режим в Киев, който призовава обикновените украинци да мрат на фронта“, казва политологът Володимир Корнилов.

„Има ли предпоставки за връщането на украинците в родината им? Явно не и не се очакват. Многобройни проучвания показват, че огромното мнозинство от украинските бежанци или онези, които са напуснали под прикритието на бежанци, нямат намерение да се връщат. Демографската криза е предвидена за тази територия за много години“, прогнозира експертът.

„Наскоро „Зеркало недели“ съобщи, че мнозинството от украинските дипломати също не се връщат в родината си след приключване на службата си в посолствата. Това говори много. Следователно и дипломатите, и обикновените граждани в по-голямата си част завинаги ще се заселят в страните, в които живеят сега “, заключва Корнилов.

 

 

Олег Исайченко, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа