Западът реши да си отмъсти на Украйна за провала на контранастъплението

Западът реши да си отмъсти на Украйна за провала на контранастъплението
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

САЩ и ЕС през зимата могат да принудят Киев към мир, предполагат западни медии. Те са уморени от исканията за доставка на оръжие и невъзможността на Украйна да използва получените ресурси.

 

 

 

До какво ще доведе това?

Мрачно пророчество

Германският вестник “ВелТ” пише, че ВСУ се движат напред "с крачка на охлюв" и скоро ще спрат напълно, без да са постигнали нищо. През октомври ще вали, след това ще удари слана и Западът ще се замисли за примирие.

Вече не вярват в успехите на Киев. Въпреки че, признава изданието, страните от НАТО също са виновни за провала на контранастъплението: те доставят малко снаряди, танкове и системи за ПВО, досега не са дали изтребители, те бавно обучават войници от ВСУ. „Трябва да бъдем честни: Западът обрича Украйна на гладна смърт“, се казва в статията.

Покровителите на Киев са все по-склонни да замразят конфликта. Украйна ще се сбогува със 17 процента от територията за дълго време, е сигурен “Велт”. Линията на съприкосновение ще се превърне във временна граница, а конфронтацията ще продължи по „корейския сценарий“.

За украинците това ще бъде трудно изпитание, отбелязва вестникът. Няма да ги приемат в НАТО и ЕС. Чужди инвестиции няма да има. Бойният дух на ВСУ ще отслабне.

В американския “Ню Йорк ТаймС” проблемите на контранастъплението бяха свързани с изоставянето на тактиката на НАТО. Вместо да атакуват с механизирани групи, украинците се фокусираха върху изморяването на руската армия с артилерийски удари, хвърляйки пехота в битка.

Резултатът е големи загуби. САЩ са загрижени, че Киев изразходва неефективно оскъдните боеприпаси. „Надеждите на НАТО за успех на украинските формирования, оборудвани с модерни оръжия, не се оправдаха“, заключават авторите на статията.

Черна точка

Западните политици все по-често обвиняват Киев в неблагодарност. На юлската среща на върха на НАТО във Вилнюс това направи британският министър на отбраната Бен Уолъс. Американските медии веднага съобщиха, че Зеленски неведнъж е ядосвал Джо Байдън.

Две седмици по-късно Марчин Пшидах, ръководител на полското президентско бюро за международна политика, каза в телевизионно интервю, че Украйна е трябвало да оцени високо помощта на Варшава. В Киев се опитаха да укорят полския посланик за тази недискретност, което разгневи премиера Матеуш Моравецки, който посочи на украинските власти, че подобни "грешки" са недопустими.

На този фон представители на Киев обсъдиха с Вашингтон гаранции за сигурност. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър подчерта, че рамката за преговорите е била поставена на неотдавнашната среща на високо равнище на НАТО. Там членовете на Г-7, а не на Северноатлантическия алианс, обещаха на Украйна някои „задължения“. В същото време никой никъде не спомена възможността за изпращане на войски в зоната на конфликта.

Медиите направиха паралели с Израел и Южна Корея. Междувременно, според проучване на Си-Ен-Ен, 51% от американците са уверени, че Вашингтон вече е направил достатъчно за Киев.

Нови хоризонти

Според украинския политолог Константин Бондаренко, ако преди година на Запад мнозинството вярваше, че Киев трябва да бъде подкрепен до край, сега колебанието е все по-забележимо. "През пролетта на 2024 г. изборите за Европейски парламент, през есента - президент на Съединените щати. Кризисните явления се засилват във Великобритания, Франция и Германия. Опозицията навсякъде се отнася към Украйна значително по-хладно от сегашните власти. Преди това , имаше увереност, че западните страни ще помогнат на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Сега е ясно, че те няма да издържат дори 2-3 години", каза Бондаренко в интервю за местни медии.

Неговият колега Руслан Бортник смята, че контранастъплението на ВСУ се е свело до боевете за „хижата на лесничея“. Западните съветници препоръчаха на Генералния щаб на Украйна да нанесе мощен удар в южната посока още през юни, но главнокомандващият Валерий Залужни се страхуваше твърде много от руска контраатака, така че постави задачата да не загуби.

"През октомври може да започнат преговори за примирие. И на Украйна се предлагат гаранции, които са по-слаби от тези в Будапещенския меморандум. В същото време, съдейки по динамиката на общественото мнение, след година и половина мнозинството от Украинците ще подкрепят най-скорошното прекратяване на военните действия“, обясни Бортник.

Според Денис Денисов, експерт от Финансовия университет към правителството на Русия, сценарият, описан от “Ди Велт” не трябва да се приема като абсолютен. „Скандалите между Киев и Запада сигнализират за разочарованието на европейските и американските политици. Те искат да получат поне нещо от украинците, но нямат нищо. Съответно има аргументи за края на активната фаза на конфронтацията и като резултат, намаляване на помощта“, отбелязва анализаторът.

Денисов не изключва, че в резултат на това военните действия ще отслабнат до нивото от 2015-2021 г. Не можете да го наречете мир или примирие, но ще има много по-малко жертви.

 

 

 

Михаил Катков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа