Как бивш наемник от "Вагнер" беше арестуван за масово убийство в Карелия

Как бивш наемник от "Вагнер" беше арестуван за масово убийство в Карелия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

37-годишният руснак Игор Софонов съвсем доскоро е бил просто затворник. Но там е вербуван като наемник да се бие в Украйна. Ранен е на фронта. Помилват го и той се връща в родната си Карелия. След като цял месец харчи за пиене спестените от войната пари, той е арестуван за убийството на 6 души.

 

 

На 1 август в село Деревяное на федерална република Карелия са открити телата на шестима местни жители с прободни рани. Убийствата са извършени в две къщи, разположени на двеста метра една от друга. В първата къща са убити двама мъже - баща и син, а във втората - трима мъже и една жена.

И двете къщи са били опожарени, за да се прикрият следите от престъпленията.

Но тази история може би започва много по-рано.

00оооп

 

Миналото лято, след няколко поражения на руската армия в Украйна, паравоенната групировка “Вагнер" и лично нейният основател Евгений Пригожин, близък на Владимир Путин, започнаха да вербуват затворници.

Осъдените, които се съгласяваха да участват в бойните действия, трябваше да останат на фронтовата линия в продължение на шест месеца, като им беше забранено да отстъпят или да се предадат. Инак ги чакаше екзекуция.

На тези, които останат живи след шест месеца, се обещаваше освобождаване.

По този начин, според различни оценки, "Вагнер" е набрала от 50 до 70 хил. бойци.

Пригожин каза през юни, че 32 хил. от тях вече са се завърнали и са получили помилване за участие във военните действия.

Сега да се върнем в руската република Карелия, в нейното село Деревяное и двете опожарени къщи с шестима убити. Шест часа след откриването на телата полицията задържа заподозрените за масовото убийство. Това са бившият боец на "Вагнер" Игор Софонов и 38-годишният Максим Бочкарьов.

 

Заподозрените са били в един затвор

 

Според местните медии двамата преди това са излежавали дълги присъди в една и същата колония. Софонов - за опит за убийство, грабеж и кражба, а Бочкарьов - за изнасилване и грабеж. През есента на 2022 г. Софонов е бил вербуван направо от затвора и изпратен в Украйна да се бие. След това е помилван, вероятно с указ на президента Владимир Путин.

Според жителите на село Деревяное той се е върнал от войната през пролетта на тази година. Телеграм канал "Дейли Карелия" с позоваване на съселяни на Софонов твърди, че след завръщането си от фронта бившият боец на "Вагнер" много е пиел.

Въпреки че се твърди, че Софонов е бил в редиците на "Вагнер", той може да се е бил в щурмовия отряд "Буря Z", пише Карелия.нюз. Тази структура е създадена от руското Министерство на отбраната, за да извършва пробиви в най-сложните участъци от отбраната на Украйна. Официално те са попълнение от доброволци, но някои от подразделенията са от бивши затворници, които имат договор с руското Министерство на отбраната.

 

"Буря Z"

 

За това свидетелства съдържанието на една от личните страници на арестувания за убийство. Публикувал е под псевдоним Карел Софонов. Вместо аватар, на нея е логото на подразделението "Буря Z". "Карел" вероятно е повиквателна: на една от снимките Софонов държи каска с този надпис.

На страницата има много снимки на Софонов във военна униформа, с оръжие и с други наемници. Мъжът твърди, че всички те са затворници. На едно от селфитата му се вижда паметник на Феликс Дзержински в Луганск.

Първите снимки в този канал са от октомври миналата година, а през май Софонов вече публикува снимки от цивилния живот - вероятно след като е бил ранен. Той публикува видео, в което се забавлява, возейки се в инвалидна количка.

През юли Игор Софонов публикува снимки, на които се вижда как релаксира сред природата на Карелия. Местни жители разказват пред Карелия.нюз, че той се е прибрал с голяма сума пари и е прекарал целия юли в пиене и употреба на наркотици в компанията на Бочкарьов.

Има все повече съобщения за тежки престъпления, включително убийства и изнасилвания, които са извършени от “вагнеровци”, завърнали се от Украйна.

Така например в края на май в Новосибирска област в ареста беше изпратен боец на "Вагнер", заподозрян в изнасилването на две ученички на 10 и 12 години. В Санкт Петербург в началото на юни завърнал се от войната наемник ограби магазин. Друг бивш боец на "Вагнер" е арестуван за двойно убийство.

Станете почитател на Класа