"Тази рана остава". 15 години след войната в Грузия отпечатъкът на Русия не е заличен и расте в Украйна

"Тази рана остава". 15 години след войната в Грузия отпечатъкът на Русия не е заличен и расте в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Преди 15 г. руски ракети удряха жилищни сгради, но това ставаше в Грузия. В Русия още наричат ​​тази война "операция за налагане на мира". За много грузинци обаче това си е война, която продължава, докато светът сякаш не я забелязва. Може би точно тя е била подготовка за нахлуването в Украйна сега.

 

 

 

През август 2008 г. Грузия и Русия водиха кратка война за Южна Осетия и Абхазия - подкрепяни от Москва отцепнически грузински региони в Кавказ. В кратката война загинаха повече от 200 войници и над 300 цивилни, а хиляди хора бяха разселени, въпреки че тя продължи едва няколко дни (по официални данни от 7 до 16 август, но съществува спор дали началото не е на 8 август).

След това Русия официално призна Абхазия и Южна Осетия за независими държави, за разлика от мнозинството държави в цял свят, и значително разшири военния си отпечатък в двете територии. Тя все още разполага с войски там.

Има такива и в промосковския сепаратистки регион Приднестровие в Молдова. Те са там привидно като мироопазващи сили, тъй като Кишинев и подкрепяните от Русия сепаратисти водят кратка война през 1992 г., която е прекратена с намесата на Москва на страната на сепаратистите.

Така Русия продължава да владее от години окупирани територии в две суверенни държави, които с началото на войната през февруари 2022 г. в Украйна разшири. Кървавата война, която продължава вече година и половина, стана още едно доказателство, че превръщането на военните конфликти във вечни е традиционен подход на Москва.

В края на април Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Русия да плати около 130 млн. евро обезщетение на Грузия за войната през 2008 г.

Около 200 наблюдатели на ЕС в момента патрулират от грузинската страна на 390-километровата административна граница с Южна Осетия и 150-километровата линия с Абхазия. Наблюдателите, включително 23 германски полицаи, се изправят директно срещу руските войски през разделителната линия.

За много хора в Грузия руската инвазия в Украйна предизвиква спомени за конфликта в страната им с техния могъщ съсед и бивш господар в Съюза на съветските социалистически републики (СССР) преди разпада му в края на 1991 г. Много грузинци, които са се сражавали през 2008 г., са заминали за Украйна, за да вземат оръжие на страната на силите на Киев. Десетки вече са платили най-високата цена.

Смята се, че и в момента стотици етнически грузинци се сражават в Украйна. Те участват най-вече в Грузинския легион - подразделение от бойци, което беше сформирано през 2014 г., след като Русия започна да подклажда размирици в източния индустриален регион Донбас в Украйна. Това се случи, малко след като Кремъл незаконно анексира полуостров Крим.

 

"Тази рана остава"

 

На 7 август украинският президент Володимир Зеленски коментира 15-ата годишнина от руското нахлуване в Грузия, като заяви, че "раната", причинена от руската окупация на страната, остава.

"Руската окупация остава - тази рана върху тялото на грузинската държава остава", каза той във вечерното си видеообръщение. "Много думи вече бяха казани за това, че ако светът беше проявил решителност тогава, през 2008 г., много неща щяха да бъдат различни".

По думите му тогава Русия е трябвало да разбере, че агресорът плаща най-много за агресията си и "трябва да го разбере и сега".

Зеленски добави, че вярва, че украинската победа ще спре разпространението на руската агресия и ще предпази други народи "от това, което ние - Украйна, Грузия и Молдова - преживяваме".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също отбеляза в изявление годишнината.

"Преди 15 години Русия нахлу в суверенната държава Грузия и окупира 20% от нейната територия. САЩ остават непоколебими в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници", каза той. И отбеляза, че "животът на населението, засегнато от конфликта, е завинаги променен от действията на Русия".

Блинкен добави, че Съединените щати си спомнят за убитите, ранените и разселените "с най-дълбоко уважение и искрено съчувствие". И каза още, че както и в Украйна, народът на Грузия "е понесъл последствията от презрението на Русия към международното право и желанието ѝ да доминира над своите съседи".

 

Спорът за датата

 

7 или 8 август? Защо датата, на която Грузия отбелязва войната си с Русия през 2008 г., е толкова спорна и 15 години по-късно грузинците още не са единодушни кога е започнала?

Мнозина, включително и грузинското правителство, отбелязват годишнината на 8 август. Същевременно опозиционерите и голяма част от международната общност я отбелязват на 7 август.

Все по-твърдият разрив е следствие от един въпрос, който доминира в дискусията за войната в Грузия: кой я започна? Няма кратък отговор.

Пълномащабната война избухна след дни на ескалиращи сблъсъци в региона и месеци на засилено напрежение около подкрепяните от Русия отцепнически територии Южна Осетия и Абхазия. Тя се случи в резултат на дългогодишно политическо отчуждение между грузинци и осетинци и исторически претенции, датиращи от векове.

В ранните часове на 8 август 2008 г. грузинските войски започна обстрел срещу столицата на Южна Осетия Цхинвали. Русия, която беше гарант за сигурността на сепаратистката южноосетинска държава - откъснала се от Грузия в друга война в началото на 90-те години на миналия век - отговори с огромна сила и през следващите няколко дни не само изтласка грузинските сили от Южна Осетия, но нанесе удар и нахлу в самата Грузия.

Според много свидетелства така започва войната. В доклад на Европейския съюз, изготвен година по-късно, се казва, че обстрелът на Цхинвали "бележи началото на широкомащабния въоръжен конфликт в Грузия", макар че в него се обвинява и Русия за провокативните ѝ действия в навечерието на войната.

Някои грузинци обаче изтъкват това, което според тях е истинското начало на конфликта: предполагаемото мащабно придвижване на руски сили в Южна Осетия през тунела Роки, което според тях е предвестник на отдавна планирано нахлуване в Грузия. Това придвижване никога не е било доказано, а авторите на доклада на ЕС предпазливо заявяват, че "не са в състояние да считат за достатъчно обосновани" съобщенията за значително руско настъпление на 7 август.

Въпреки тази оценка разказът за 7 август е оправдание пост фактум от страна на тогавашния президент Михаил Саакашвили, твърди Паата Закарейшвили - дългогодишен активист за мир и бивш държавен министър на помирението и гражданското равенство.

"В продължение на една година [след войната] абсолютно никой не говореше за 7 август", каза той пред RFE/RL. Но в очакване на публикуването на доклада на ЕС през 2009 г. Саакашвили е развил "мита, тази легенда" за мащабна руска инвазия преди нападението на Грузия. "Идеята, че войната е започнала на 7-ми, е абсурдна. Тя е измислена от Саакашвили за неговата политическа програма", добави Закарейшвали.

"Съществува известно объркване относно датата на началото на войната от август 2008 г.", пише обаче Давид Баташвили, анализатор в Грузинската фондация за стратегически и международни изследвания, в статия от 2018 г.

Всъщност, твърди той, датата 8 август се основава на "руската лъжа", че Москва е нападнала само в отговор на грузинския обстрел на Цхинвали.

"Това, че някои грузинци следват Москва, като споменават 8 август като ден, в който е започнала войната, е невероятно глупаво безхаберие", добавя Баташвили.

През 2020 г. тогавашният премиер Гиорги Гахария нарушава традицията на управляващата партия "Грузинска мечта" и отбелязва годишнината на 7 август. През първата година от управлението на президента Саломе Зурабишвили, през 2019 г., тя отбеляза годишнината на 8 август. Но на следващата година тя промени позицията си.

САЩ също преминаха на другата страна. Докато по-рано изявленията за отбелязване на годишнината бяха публикувани на 8 август, от 2020 г. Вашингтон отбелязва годишнината на 7 август. Помолен да обясни промяната, говорител на посолството на САЩ в Тбилиси отговори: "Посолството, народът на Грузия и международната общност признават 7 август за начало на пълномащабната военна агресия на Русия срещу Грузия".

ЕС от години отбелязва датата 7 август.

 

 

 Видео: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32325269.html

 

Станете почитател на Класа