Адмирал от ВМС на САЩ предупреди за пълномащабна война в Африка

Адмирал от ВМС на САЩ предупреди за пълномащабна война в Африка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

Адмиралът от ВМС на САЩ Ставридис: ситуацията в Нигер може да доведе до пълномащабна война в Африка

 

 

Адмирал от ВМС на САЩ предупреди за пълномащабна война в Африка

 

Бившият командващ силите на НАТО в Европа, адмиралът от ВМС на САЩ от резерва Джеймс Ставридис счита, че ситуацията в Нигер може да ескалира в пълномащабна война на африканския континент.

По-рано ЕКОВАС даде една седмица, за да се върне президента Мохамед Базум на власт в Нигер. В противен случай, както заяви ръководителят на комисията на общността Омар Али Туре, ЕКОВАС ще използва сила, за да възстанови конституционния ред. В същото време западни СМИ съобщиха, че вече е разработен план за възможна военна намеса в ситуацията в Нигер.

«Ще доведе ли това (ситуацията в Нигер, бел. ред.) до пълномащабна война в Африка? Разбира се, има потенциал за това. Това би било значимо и опустошително събитие», написа Ставридис в социалната мрежа X (бившата Twitter).

Бунтовниците в Нигер заявиха, че неназована държава подготвя нападение срещу страната им. Те обявиха и затваряне на въздушното пространство.

ЕКОВАС по-рано обяви, че спира финансовата помощ за Нигер, както и че налага забрана за пътуване и замразява активите на участниците в преврата, техните семейства и всеки, който се съгласи да «вземе участие в институциите», създадени от бунтовническите военни. Освен това границите бяха затворени, а търговските и финансови транзакции между страните от общността и Нигер бяха преустановени.

В същото време миналата неделя хиляди демонстранти се събраха в столицата на Нигер, Ниамей, за да изразят подкрепата си за дошлите на власт военни и да осъдят санкциите, наложени на страната от ЕКОВАС.

По-рано група нигерийски военни обяви отстраняването на президента Мохамед Базум и затварянето на границите. Преди това военните от президентската гвардия блокираха президентския дворец в столицата на страната Ниамей.

Командващият президентската гвардия генерал Абдурахман Чиани се появи по държавната телевизия в Нигер на 28 юли като ръководител на «Националния съвет за защита на отечеството», сформиран от участниците в преврата.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа