«Незавидна участ»: Финландците горчиво съжаляват за санкциите срещу Русия

«Незавидна участ»: Финландците горчиво съжаляват за санкциите срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.08.2023
  • Share:

Yle: Източна Финландия е в упадък поради липсата на руски туристи

Деловата активност в Източна Финландия е в упадък поради липсата на руски туристи, според репортаж на финландската телевизия Yle.

 

 

"Незавидна участ": Финландците горчиво съжаляват за санкциите срещу Русия

 

„Корабът M/S Carelia стои празен в пристанището на Лапеенранта. Кирсти Лайне разглежда дървената статуя на капитана, чиято ръка е била отрязана от някого. Тя се почувства също толкова безпомощна преди шест месеца, когато нейната компания Saimaa Travel подаде молба за банкрут“, се казва в статията.

Сега компанията, която извършва круизи до Виборг от почти 20 години, вече не осъществява пътувания до и от Русия; към момента на фалита дългът на фирмата възлизал на около 260 хиляди евро.

«Сълзите на скръб няма да помогнат. Вече не поддържам контакти с руската страна. Но Виборг ще остане завинаги в сърцето ми, липсва ми този град», оплаква се Лайне.

Както съобщава Yle, това не е единствената компания, сполетяла подобна съдба. Някои компании, особено близо до югоизточната граница на Финландия, живеели почти изцяло от доходите от руски туристи.

Други предприятия, които са били ориентирани към клиенти, пристигащи от Русия, също са в затруднено положение. Например спа хотелът в Иматра може да загуби 20 служители поради липсата на руски туристи и растящите цени.

Освен това ЕС намали финансовите пакети за източните гранични региони на Финландия, което доведе до анулирането на три програми. В същото време новото правителство „разруши надеждите“ за изграждането на Източната железница. Бяха отпуснати 215 милиона евро за развитието на пътния участък между Луумаки и Иматра, но новият министър на транспорта и съобщенията Лулу Ране просто затвори проекта, като се позова на безсмислието му.

Финландия ограничи влизането на руски туристи в страната от 30 септември 2022 г. В началото на юли Хелзинки одобри безсрочното запазване на ограниченията за влизане на руснаци и затегна ограниченията за влизане за руски бизнесмени, абитуриенти и собственици на имоти.

Транзитът към страните от ЕС с цел туризъм през Финландия е забранен за притежателите на шенгенски краткосрочни туристически визи, независимо от давността за получаването им или срока на валидност.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа